Prijava

Vaša prijava

Zajednici kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice potpora od 1,2 milijuna kuna


Grad Velika Gorica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice potpisali su ugovor o sufinanciranju rada Zajednice vrijedan 1,2 milijuna kuna. Zajednica koja okuplja 17 kulturno-umjetničkih društava sredstva će dobro iskoristiti, jer kao i prijašnjih godina, i ove će folkloraši održati niz nastupa ne samo u gradu, već i diljem Hrvatske.

Osobno, ali i u ime cijele Zajednice, gradonačelniku i njegovim suradnicima na ovoj pomoći zahvalio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Vladimir Štarkelj.

– Bez pomoći Grada teško da bismo mogli ostvariti ovako lijepe rezultate i našu tradicijsku kulturu koja je izuzetno bogata i vrijedna po svijetu prikazivati kroz folklor kao svoj kulturni identitet. Mi i na taj način doprinosimo Velikoj Gorici i cijelom Turopolju da se za nas zna u jednom dobrom svjetlu – rekao je Štarkelj.

Gradonačelnik Dražen Barišić pohvalio je rad Zajednice. – Nastojat ćemo svake godine visinu financijskih sredstava prilagođavati općim poreznim prihodima Grada i standardu koji bi Grad uravnoteženo trebao podizati ili zadržavati u svim dijelovima našeg civilnog društva. U ovom slučaju kada govorimo o Zajednici tu moramo biti zadovoljni. Mi smo ponosni grad folklora i to ponosno ističemo gdje god dođemo u Hrvatskoj i izvan nje. Uz sportaše, vi ste možda najjači ambasadori našeg Turopolja, Velike Gorice. To činite često iz vlastitih sredstava uz pomoć koliko je to moguće lokalne zajednice, gradova, regionalno, županije i države, ali mislim da nema kontinenta na svijetu na kojem neki naš KUD nije bio.

Štarkelj je istaknuo da Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice okuplja velik broj djece, ali da KUD-ovi imaju članove svih uzrasta koji zajedno brinu o očuvanju svoje kulturne i tradicijske baštine.

– Ono što je možda najbitnije, da mi kao Zajednica, sva ta društva okupljaju velik broj djece i mladih i starijih građana koji u svoje slobodno vrijeme, nakon škole, posla, poklanjaju svoj dio života očuvanju tradicijske kulture. Tu je niz stručnjaka koji nam pomaže da u tome budemo najbolji. Također, nije samo nematerijalna kulturna baština u pitanju, već i materijalna, sve te divne i krasne nošnje se obnavljaju i one su danas ovdje. Tako će vjerojatno biti i u budućnosti i tako ćemo sačuvati ono što su ostavili naši preci.

Gradonačelnik je uputio čestitku za 20. godišnjicu postojanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice, a predsjednik Štarkelj je rekao kako se veliki rezultati mogu napraviti kroz zajedništvo, te izrazio nadu da će Grad nastaviti podupirati rad Zajednice koja oplemenjuje kulturu života grada Velike Gorice.

Proslava 20. godišnjice osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice bit će 18. ožujka u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Objava Zajednici kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice potpora od 1,2 milijuna kuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.