Prijava

Vaša prijava

Vatrogasna zajednica dobiva nova vozila, uređuju se i grade novi vatrogasni domovi


Vatrogasna zajednica grada Velike Gorice okuplja 29 dobrovoljno-vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu grada. Mnogi DVD-i odavno su proslavili svoju 100. godišnjicu djelovanja čime su potvrdili da su neizostavni čimbenik javnog i društvenog života Velike Gorice. Grad Velika Gorica i Vatrogasna zajednica oduvijek surađuju na obostrano zadovoljstvo pa će tako i ove godine Grad iz proračuna izdvojiti 1,7 milijuna kuna za sufinanciranje rada Vatrogasne zajednice.

– Ova godina će biti jedna od značajnijih godina jer ćemo započeti procese koji će potrajati jedno vrijeme, a koji će povećati operativnost, stabilnost, kvalitetu rada DVD-a i koje ćemo na kraju prezentirati ne samo u ideji već i u realizaciji – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom današnjeg potpisivanja Javnog ugovora s Vatrogasnom zajednicom.

Tako će kroz mjesec dana Zajednici biti predana dva pick-up vozila s modulom za gašenje.

– Išli smo s tim manjim vozilima jer mogu na taj teren livada, travnjaka i tu gdje i najviše djelujemo i s druge strane treba nam manji garažni prostor za njih, jeftiniji je servis za njih, održavanja, manja potrošnja goriva, i na kraju ne trebaju nam vozači C kategorije – objasnio je Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice.

U drugoj fazi će nastojati star vozila zamijeniti novima jer ova postojeća koja imaju predstavljaju veliki financijski trošak. – Puno košta održavanje i servis, stalno je nešto u kvaru i ulažemo jako puno sredstava u njihovo održavanje da budu u funkciji dok ne dođe vrijeme da i njih zamijenimo nekim adekvatnim vozilima – rekao je Mrakovčić.

Gradonačelnik je podsjetio gdje se grade novi vatrogasni domovi i koji će biti renovirani i nadograđeni. – Trenutno smo u jednoj fazi projektiranja i izgradnji pet domova što je jako bitno. U Ribnici mislim da smo došli do samog kraja gdje smo od prazne livade izgradili krasan, lijepi vatrogasni objekt. Nastavljamo s izgradnjom u Kučama, tamo smo uložili 2017. godine pola milijuna kuna, ove godine nastavljamo. Imamo projektiranje vatrogasnih domova u Novom Čiču, Šiljakovini, Gradićima i u Buševcu.

U Turopoljskom Markuševcu dom će se proširiti, a uredit će se i dom u Mraclinu.

Mrakovčić je rekao da su prošle godine osposobili 350 ljudi za vatrogasca, a mogućnosti za to bit će i ove godine. Zapovjednici i dozapovjednici društava ići će na osposobljavanja za voditelje intervencije kako bi DVD-i mogli samostalno izaći na požar bez prisustva Javne vatrogasne zajednice, odnosno dok njezini pripadnici ne dođu na teren.

– Uskoro očekujemo sastanak s gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem, obzirom na to da nismo odustali od ideje vatrogasnog muzeja u Velikoj Gorici gdje moramo paziti da to bude harmonično i napravljeno s iseljenjem ZET-ovih garaža i useljenjem naše imovine i uređenja tog prostora pa da damo i na taj način dužno poštovanje vatrogastvu na ovom našem području – rekao je gradonačelnik Barišić, a Mrakovčić je zahvalio na izuzetno dobroj suradnji s Gradom s kojom su zadovoljne sve članice Zajednice.

Objava Vatrogasna zajednica dobiva nova vozila, uređuju se i grade novi vatrogasni domovi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.