Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Milana Vuković Runjić: Faraon & Orašar


Ovoga tjedna za zimsko knjiško uživanje preporučujemo dva kratka romana domaće spisateljice Milane Vuković Runjić objavljena nedavno u jednom svesku. „Faraon iz Ilice je mrtav“, odnedavno postavljen u kazalištu Komedija, već ranije objavljen je u zasebnom svesku, ali Milana Vuković Runjić odlučila se za pametan potez objavivši ga ponovno zajedno s njegovim nastavkom „Orašar misterij“.

Oba romana vraćaju nas u zlatno doba kraja zagrebačkih dvadesetih godina, u doba raskošnih plesova u Esplanadi, zabava u tuškanačkim bogataškim vilama, života u lijepo opremljenim donjogradskim građanskim stanovima, odišu dekadencijom i sjajem i prizivaju sjećanje na jedan zaboravljeni, starinski Zagreb kakav bi bilo lijepo poznavati. Istodobno nas upoznaju i s mračnom stranom grada koja počinje odmah iza Glavnog kolodvora i uvode nas u svijet trnjanskih i trešnjevačkih potleušica koje nastanjuje radnički polusvijet i u kojem vlada siromaštvo, nasilje i promiskuitet.

Glavna junakinja oba romana je mlada, lijepa i bogata Edvina pl. Podolsky, koja se u „Faraonu“ ludo zaljubljuje u neodoljivog plejboja, te biva uvučena u priču o ubojstvu samozvanog vidovnjaka i „tješitelja žena“ Keopsa Ra. Do kraja romana, uz pomoć svog hedonistički nastrojenog „onkla“ Gigija i njegova prijatelja, suzdržanog detektiva Lapčevića iz zagrebačke krim policije, pokušava raspetljati slučaj, a, kako ispada, njegovo rješavanje vodi i do otkrivanja dobro skrivenih obiteljskih tajni. U „Orašaru“ Edvina je nešto starija i zrelija, mladenačka ljubav i razočaranja ostavila je za sobom, ali smrtni slučaj starog prodavača kućnih ljubimaca ne da joj mira i ona se opet baca na rješavanje nove misterije.

Atmosfera kojom su natopljeni ovi romani, vjerna književna rekonstrukcija starog građanskog Zagreba, zanimljiv zaplet, pa i romanse, intrige, a u pozadini svega i politička previranja – privlačan i ugodan „mišung“ svega navedenog učinit će čitanje ovih dvaju kratkih romana iznimno ugodnim i zabavnim iskustvom, a knjigu ćete nakon čitanja sigurno preporučiti svojim prijateljima. I tko zna, možda nakon toga zajedno trknete i u Komediju!

Objava KNJIGA TJEDNA Milana Vuković Runjić: Faraon & Orašar pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.