Prijava

Vaša prijava

Knjiga ”Otvorena rosa” Milka Valenta bit će predstavljena u Gradskoj knjižnici


Najnovija knjiga književnika Milka Valenta “Otvorena rosa” bit će predstavljena sutra u 19 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u Središnjem odjelu za odrasle. “Otvorena rosa” dvanaesta je Valentova pjesnička zbirka.

– Ovaj “čovjek kojeg je teško sažeti” u ovoj knjizi na neki način sažima svoje bavljenje poezijom te razvija davno zamišljenu “tragičnu poetsku operu u četiri čina” koja se bavi
fenomenom rose i simbolikom djeteline s četiri lista. O čemu sve možete čitati u knjizi čiji je put od ideje do objavljivanja trajao punih četrdeset godina? Kao i uvijek, od Valentove poezije možete očekivati provokaciju, simboliku, erotizam i urbane teme poput danas sveprisutnog fenomena korištenja društvenih mreža. Poezija, kao i ostale književne vrste, za Valenta je uvijek predstavljala područje borbe, prije svega protiv banalnosti svakodnevice. Njegova se književnost obraća svima koji ne žele i ne mogu pristati na osrednjost i ispraznost. Svi su pozvani da se kroz Valentovu čaroliju riječi okupe na ovom poetskom druženju, jer očekuje vas poezija – “divlja, svježa, surova i nepotkupljiva – jer je zrcalo svijeta.” (Valent, “Otvorena rosa”) – poručili su iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Milko Valent rođen je 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Dosad je objavio 32 knjige. Zastupljen je u 29 antologija i 49 domaćih te inozemnih izbora, zbornika pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su na trinaest jezika.

Dvije drame iz dramske trilogije “Zero” (“Gola Europa” i “Ground Zero Aleksandra”) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za svoj dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. na 19. pjesničkoj manifestaciji
Croatia rediviva. Za roman “Umjetne suze”, kao najbolje književno ostvarenje
objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor.  Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet “Rock’n’roll”. Za roman “Umjetne suze” dobio je 2016. Književnu nagradu Stipan Bilić-Prcić, koju dodjeljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Objava Knjiga ”Otvorena rosa” Milka Valenta bit će predstavljena u Gradskoj knjižnici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.