Prijava

Vaša prijava

FOTO Štajdohar i Stanilović pobjednici 13. Turopoljske kobasijade


Miroslav Štajdohar šampion je 13. Turopoljske kobasijade, a najbolju kobasicu napravljenu isključivo od mesa turopoljske svinje ima Željko Stanilović. Uzorci njihovih kobasica našli su se među 77 različitih komada turopoljskih kobasa koje su se ocjenjivale u subotu u Donjoj Lomnici na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Šampion Štajdohar iz Gradića proizvodnjom kobasica bavi se dvadesetak godina. Nažalost nema mogućnost uzgajati svinje pa ih kupuje iz domaćeg uzgoja kako bi mogao prerađivati meso. Kaže da je uz sastojke koji se stavljaju u kobasice, najbitniji završni dio, a to je sušenje.

– Prvi faktor je dobra paprika, dobar češnjak i dobro meso, a najvažnije je sušenje. Mnogi griješe. Pomažem prijateljima dosta i mi napravimo kobasice po mom receptu, ali oni sa sušenjem ne naprave ništa – rekao nam je Štajdohar te otkrio da pušnice nisu najbolje rješenje za sušenje dobrih kobasica. – Nekadašnji stari tavani, stare hiže – u takvim prostorima dimim svoje kobasice. Imam i pušnicu, ali ne može se postići takav efekt i kvaliteta kobase sušene u pušnici u odnosu na sušenje na tavanu nekadašnje stare kuće. Tu je glavni rezultat u svemu tome.

Štajdohar je podijelio još jedan savjet, a taj je da treba izbjegavati vjetar prilikom sušenja mesa jer se zbog njega kobasice mogu naglo sasušiti.

Dugogodišnji rad i trud Željka Stanilovića iz Donje Lomnice također je nagrađen. Iako su uz njegovu kobasicu od turopoljske svinje bila još samo dva takva uzorka, pohvalio je konkurenciju.

– To je kruna mog dugogodišnjeg rada na uzgoju turopoljske svinje. Konkurencija je bila izvrsna, mislim najbolja do sada. Inače, ja sam i osnivač ove kobasijade s još dva prijatelja iz Plemenite opčine turopoljske. Ovo je bio vrhunac dosadašnjeg 13-godišnjeg rada.

Sve veći broj kvalitetnih kobasica stavlja izazov i pred žiri. Ovogodišnja komisija sastavljena od pet članova ocjenjivala je okus, miris, boju, presjek i opći dojam kobase.

– Nakon 13 godina stekli smo iskustvo i rutinu. Pokušali smo zaista izabrati kobasu koja je najbolja po mirisu, okusu, boji, prerezu i svemu onome što se treba vidjeti. Ranijih godina je bilo dosta loših kobasa, no naši kobasičari su popravili svoj status u izradi kobasa. Zaista se osjeća jedno veliko poboljšanje i mogu reći i pohvaliti sve naše turopoljske kobasičare da su postigli jednu zavidnu razinu – rekao nam je član žirija, Josip Jančić te dodao kako je okus kobasica od turopoljske svinje doista poseban.

Župan Plemenite opčine turopoljske koja organizira Turopoljsku kobasijadu, Juraj Odrčić, komentirao je ovogodišnji pristigli broj uzoraka turopoljskih kobasica napravljenih isključivo od mesa turopoljske svinje. Iako nema mnogo proizvođača autohtone turopoljske svinje, potražnja za njihovi proizvodima je velika, pa Odrčić vjeruje kako je jedan od razloga malog broja uzoraka na ovogodišnjem ocjenjivanju, i taj što proizvođači nisu imali uzorke za darivanje.

– Plemenita opčina turopoljska unazad 13 godina nastoji kroz jedan javni vid manifestacije poticati na održivost tradicije izrade kobasica na našim domaćinstvima. Mi imamo i poseban motiv, a to je naša turopoljska svinja. Potičemo da se što više ljudi počne baviti uzgojem turopoljske svinje. I ovdje kroz dodjelu posebnih priznanja vrednujemo i one uzgajivače turopoljske svinje koji dođu na kobasijadu – rekao je župan Odrčić.

Potporu 13. Turopoljskoj kobasijadi dali su i predstavnici iz Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede.

– Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakav vid manifestacije u okvirima u kojima domaći OPG-ovi izlažu svoje proizvode. Ovdje nisu samo predstavnici OPG-ova koji su izradili kobase nego imamo i one koji se bave pčelarstvom, uzgojem bučinog ulja i takve manifestacija i ubuduće treba podržavati kako na lokalnoj razini od Grada Velike Gorice koja je suorganizator, Zagrebačke županije tako će i Ministarstvo poljoprivrede uvijek naći i vremena, ali i sredstava za poticaj ovakvim manifestacijama, ali i proizvodnji turopoljske kobase – rekao je na manifestaciji Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

– Ovo je vrlo uspješna manifestacija jer je postala tradicionalna i doprinosi porastu proizvodnje i uživanja u kakvoći domaćeg proizvoda, domaće kobasice, a to izravno pomaže i boljem, nadamo se uzgoju i preradi, kako kod nas tako i u obrtničkim pogonima kako bi naš potrošač ima kvalitetniji i sigurniji proizvod – rekao nam je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Osnovni problem je kako proizvesti svinju da ona bude isplativa i za uzgajivače, za proizvođače i prerađivače. Još nismo našli dobar model, nadamo se da ćemo ga u vremenu pred nama pronaći.

Prije 18 godina Kraljičković je pokrenuo promociju jela od turopoljske svinje i još uvijek je uvjeren da ta jela imaju perspektivu, što pokazuje i tradicija održavanja Turopoljske kobasijade.

Objava FOTO Štajdohar i Stanilović pobjednici 13. Turopoljske kobasijade pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Državno Natjecanje iz informatike