Prijava

Vaša prijava

FOTO Ekipa iz Lazine Čičke napravila je najbolju turopoljsku kotlovinu


Mirisi kotlovine širili su se jučer Starim Gradom Lukavcem gdje je u sklopu Turopoljskog Jurjeva održano 2. svjetsko natjecanje u pripremanju kotlovine. Snage je odmjerilo 16 ekipa. Svatko je došao sa svojim receptom i tajnim začinom zbog kojeg je upravo kotlovina njegove ekipe bila jedinstvena.

– Kotlovina je na tradicionalan način pripremljena, malo piletine, kobase i svinjetina, naravno i uz to ide povrće, sve kako se inače kotlovina kuha – rekao nam je Domagoj koji je guštom inače priprema i čobanac i roštilj. Kao važan sastojak u pripremanju ovog tradicionalnog jela svakako je ljubav prema kuhanju što Marinko iz druge ekipe dobro zna.- Mi imamo poseban način pripreme kotlovine koji je specifičan samo za naše podneblje. Nema velike mudrolije, dinsta se luk, treba puno ljubavi, volje i želje, nikakvih posebnih dodataka u ono meso koje je kvalitetno, kobasice koje su napravljene domaće. S pažnjom to speći i to je prava turopoljska kotlovina.

U pripremi se okušala i Darkova ekipa kojeg su na natjecanje prijavili prijatelji. – Jedanput sam probao u životu kotlovinu i to mi se stvarno svidjelo i onda sam se trudio napraviti recept i mislim da sam došao do dobre kotlovine.

No pobjedu na ovom natjecanju odnijeli su oni koji s kuhanjem baš i nemaju puno veze, barem tako kažu za sebe, iako imaju itekako iskustva u pripremanju kotlovine. Vatrogasci iz DVD-a Lazina Čička napravili su najbolju turopoljsku kotlovinu.

– Bit svega je ekipa, da dođe društvo da sudjelujemo i budemo isto prisutni i onda osvojimo prvo mjesto. Slučajna je pobjeda jer svi smo raznih zanimanja koja nemaju veze s kuhanjem, to nam je više društvena igra. Svi su dali određenog začina i desilo se kaj se desilo – rekao je Martin iz DVD-a Lazina Čička nakon proglašenja pobjednika, a Ivan Šantek je dodao. – Imamo jako velika iskustva, prošlogodišnji smo pobjednici Gastra Velike Gorice. Prije tri godine smo osvojili treće mjesto tako da smo jako iskusni u pripremanju turopoljske kotlovine.

Žiri nije imao nimalo lak zadatak. Iako je bilo i nešto lošijih ocjena, čak šest najboljih kotlova bilo je izjednačeno. Dodatni pregovori ipak su donijeli pobjednika, a značajan faktor bila je i prezentacija jela.

– Ja neke kriterije imam od 1 do 10 gdje ocjenjujem, gledam urednost i stola i kotla. Najbitnije je ono što je u tanjuru od kotlovine, jel raskuhano, jel optimalne tvrdoće i jel okus tu. Danas nije bilo manje ocjene od 4. A 4 i 5 su dobili oni kojima je kotlovina izgorjela. Nisu bili fokusirani na ono što je unutra. Ono što je najgore što od toga onda idu miješati i strugati po dnu. Onda se zezne cijeli tanjur. Više niti saft niti meso ne može biti dobro. Za sve drugo su bile velike pohvale. Šest je bilo izjednačenih. Onda smo malo razgovarali i došli do prva tri mjesta – rekao je predsjednik žirija Tomislav Špiček koji je otkrio zašto je ekipa iz Lazine Čičke ovogodišnji pobjednik.

– Bila je perfektna kotlovina. Granična je bila sol u pitanju. Uviejk me zezaju da meni ništa nije slano. Ja imam svoj ukus i kuham za jako puno ljudi svaki dan, profesionalni sam kuhar. Mora se naći granica inače je jelo bljutavo. Ne valja ni preslano, treba znati naći balans. Ima i drugih uvjeta, ako iskuhava dosta kotlovina, tekućina ispari, sol ostane, na kraju treba posoliti jelo i onda ga treba začiniti i onda je to to. Dečki iz Lazine su to pogodili. Meso se nije raskuhalo, kompaktno je bilo, masnoća i tekućina se nisu razdvojili, sol je bila na vagi i to je to, nije bilo puno mudrolije.

Za zabavni dio programa bio je zadužen Mirko Fodor. – Super je, ima puno ljudi. Kotlovinaši su mrak, veseli su, ima puno i gemišta i puno djevojaka i žena koje kuhaju i odlična je atmosfera. Bit će tužni kada budu samo jedni pobijedili, ali nema veze, na kraju budu svi bili veseli.

U natjecanju je i ove godine sudjelovala ekipa Grada Velike Gorice predvođena gradonačelnikom Draženom Baršićem. – Turopoljska kotlovina, to je naš staro, domaće jelo. Stari recepti. Mislim da imamo jednu od najboljih i najiskusnijih ekipa. To je ekipa iz mog ureda. U svom životu su napravili puno kotlovine. Nadam se da će danas biti dobra i kvalitetna za sve one koji će ju degustirati i ugodno se podružiti.

Natjecanje je organizirao Rotary klub Velika Gorica koji je proveo i humanitarnu akciju. Prikupljena sredstva od prodaje porcija namijenjena su akciji velikogoričkih rotarijanaca ”Pet za izvrsnost” kojom se potiče izvrsnost mladih Velikogoričana, dodjeljuju stipendije i financiraju programi namijenjeni mladima.

– Zahvala Rotary klubu Velika Gorica jer ovo je hvalevrijedna akcija, ne samo za sada nego i zbog očuvanja naše tradicije čiji je dio i turopoljska kotlovina – rekao je Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Velika Gorica koji je pohvalio trud svih natjecatelja.

– Veliko nam je zadovoljstvo promovirati kotlovinu kao autohtono turopoljsko jelo. Želja nam je da kotlovina bude prepoznata kao autohtono jelo i da bude točka vezivanja po čemu će Velika Gorica biti prepoznata. Imamo i veliki odaziv stanovništva i Grada Velike Gorice i prijatelja iz Rotary kluba, pripremljeno je oko 500-600 porcija – rekao je Alan Šembera ispred Rotary kluba Velika Gorica.

Nakon jučerašnjeg natjecanja, počele su pripreme za 3. svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine.

foto: Mario Žilec

Objava FOTO Ekipa iz Lazine Čičke napravila je najbolju turopoljsku kotlovinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.