Prijava

Vaša prijava

Znanstveni savjetnici večeras predstavljaju dvije knjige


Večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica bit će predstavljene dvije znanstvene knjige. Riječ je o knjigama “Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik” Hrvojke Mihanović-Salopek i Hane Breko Kustura te “U ogledalu znanstvenih prosudbi” Hrvojke
Mihanović-Salopek.

Hrvojka Mihanović-Salopek je znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a u knjizi “U ogledalu znanstvenih prosudbi” okupljeni su znanstveni radovi s područja autoričinih književnopovijesnih istraživanja te književnokritički radovi s područja kroatistike i slavistike. Namijenjena je posebice kroatističkim stručnjacima te studentima kroatistike, komparatistike i slavistike, ali i ljubitelji književnosti pronaći će u njoj neke nove i nepoznate detalje o hrvatskim piscima i filolozima.

U knjizi “Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik” po prvi put je sustavno prikazana vrijedna književna i glazbena djelatnost fra Petra Kneževića, dalmatinskog prosvjetitelja iz 18. stoljeća. Riječ je o velikom stvaratelju, autoru čuvenog Gospina plača, prve Mise na hrvatskom jeziku te čak tri glazbena rukopisa koji se čuvaju u Sinju i na Visovcu. Nakon čudesnog ozdravljenja Knežević se zavjetovao služiti promicanju Gospine slave, a neke od svojih najljepših pjesama marijanske tematike posvetio je Gospi Sinjskoj.

Obje knjige predstavit će autorica dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i dr. sc. Tihomil Maštrović, recenzent i znanstveni savjetnik u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Objava Znanstveni savjetnici večeras predstavljaju dvije knjige pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.