Prijava

Vaša prijava

Javna tribina okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom


Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu ”Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra” na kojoj su se okupili predstavnici relevantnih ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica, Ivan Totha, i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice, Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i natporučnica Magdalena Ištuk približili su ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim avionom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koje su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u Zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a David Gabelica.

Ispred aviokompanije Croatia Airlinesa bili su Darko Virovac i Krešimir Vlašić. O radu, ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno-tehničkog centra na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu Doris Novak koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Veleučilište Velika Gorica ima studije održavanja zrakoplova  i upravljanja logističkim sustavima i procesima koje su predstavili pročelnici Darko Virovac i Dinko Mikulić. Cijeli je skup moderirao  stručnjak za sigurnost, ujedno i pročelnik studija upravljanja u kriznim uvjetima Marinko Ogorec.

– U svakom slučaju tribina je otvorila neke nove mogućnosti suradnje među ustanovama i institucijama koje se bave vojnim ili civilnim zrakoplovstvom te obrazovnih ustanova. Radi se o prvoj ovakvoj tribini za koju želimo da jednom postane konferencija o zrakoplovstvu, koja bi objedinjavala znanja i iskustva svih zainteresiranih strana – poručili su iz Veleučilišta Velika Gorica.

Objava Javna tribina okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.