Prijava

Vaša prijava

Raspravom o radu Povjerenstva za pregovore sa Strabagom o izmještanju asfaltne baze završena maratonska sjednica Gradskog vijeća


U ponedjeljak 21. svibnja završena je sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Podsjetimo, prvi dio sjednice održan je 15. svibnja, no zbog Dnevnog reda od 40 točaka, vijećnici su odlučili rasporediti ju u dva dana.

Glavna tema drugog dijela sjednice, ujedno i posljednja točka Dnevnog reda, bilo je Izvješće Povjerenstva za pregovore sa Strabagom o izmještanju asfaltne baze. Opširno Izvješće o radu Povjerenstva, koje je osnovano u studenom 2017. godine, iznio je predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, ujedno i predsjednik tog Povjerenstva.

– Mišljenja sam, ne želeći nikoga ovdje kritizirati niti prozivati, kako su svi članovi Povjerenstva iskazali dobru volju da se pokuša iznaći rješenje za izmještanje asfaltne baze iz Donje Lomnice, ali da je očigledno da se izmještanje ne može izvršiti bez pomoći Vlade Republike Hrvatske. Grad Velika Gorica jednostavno nema mogućnosti, niti financijske, a niti stvarne za samostalno izmještanje. Zbog toga sam mišljenja kako Povjerenstvo može imati savjetodavnu ulogu, dok bi glavninu komunikacije s Vladom RH i njenim ministarstvima, koja su se moram priznati uključila operativno, puno učinkovitije i kvalitetnije mogli odraditi gradonačelnik i službe Grada – zaključak je Izvješća koje je podnio Karas koji je još dodao kako Povjerenstvo ima puno manju težinu i manje mogućnosti nego što to ima gradonačelnik za rješavanje ovog problema.

Oporbi se nije svidjelo što gradonačelnik Dražen Barišić nije prisutan na sjednici zbog obveza u Saboru, iako je nekoliko puta iz redova HDZ-a naglašeno kako je ovo najvažnija točka Dnevnog reda.

Marko Šimac iz MOST-a rekao je kako su nakon istupanja Damira Šimunića iz Povjerenstva predložili da ga se zamjeni novim članom te su predložili Zvonimira Stjepića iz Živog zida, no do danas Šimunića nije nitko zamijenio. – Ta odluka nikada nije donesena. Isto tako, tražili smo da ova točka ne bude samo izvještajna i da gradonačelnik sve dokumente koji dospiju na temu asfaltne baze da na uvid Povjerenstvu – rekao je Šimac te dodao kako je asfaltna baza u Donju Lomnicu došla isključivo političkom voljom i da ju se jedino tako može i maknuti. – Mi smo na pragu na pragu toga da ugasimo Povjerenstvo protivno volji građana. Ne bi bilo dobro da se to Povjerenstvo ugasi, jer ako ništa drugo Povjerenstvo do sada je itekako pokazalo kako stvari stoje, itekako je pokazalo kome je u interesu da izmjesti asfaltnu bazu, a kome je u interesu da se ona sagradi i da počne s radom – rekao je Šimac.

Darko Bekić iz HDZ-a replicirao je Šimcu rekavši da se u ovom slučaju ne radi o političkoj volji već o volji ljudi koji su bili vlasnici te zemlje i koji su svojom voljom prodali zemlju Strabagu u namjeri da bude asfaltna baza tamo, a sve sukladno prostornom planu. – Tko je rekao da se zalažemo da se ugasi Povjerenstvo? Jedino je predstavnik SDP-a izašao iz Povjerenstva i rekao da nema smisla nastaviti rad Povjerenstva. HDZ i sve ostale stranke koje su iz vladajuće koalicije u Povjerenstvu, zalažu se za daljnji rad Povjerenstva. Tražimo na koji način ojačati našu komunikaciju, odnosno nekakvo rješenje problema da se nađe.

Marijo Zdelar (SDP) objasnio je zašto je SDP izašao iz Povjerenstva. – Osjećamo da je Povjerenstvo smokvin list za gradonačelnika. Sad je kriv netko drugi, deset, dvadeseti, Lomničani koji su prodali zemlju… Sad ćemo gledati ovako, SDP se izmaknuo pa je on kriv, odustao je i više ne želi pomoći građanima, a zamislite stranka Bandić Milan želi pomoći građanima pa želimo i dalje vrtit se u krug, a s druge strane komunicirati da Povjerenstvo iz novina saznaje kaj se dešava, ali opet s druge strane Grad nama nije dužan reći – rekao je Zdelar te dodao kako će političku odgovornost snositi onaj koji je dozvolio da se izgradi asfaltna baza.

U kojoj je fazi žalba gospodina Smolkovića koji se odnosi na ponovljeni postupak izdavanja građevinske dozvole i u kojem roku se može očekivati rješenje zanimalo je Milivoja Dijaneževića (HDZ) koji je odgovor zatražio od pročelnice Zdenke Cvahte. Ona mu je odgovorila da su zaprimili očitovanje gospodina Smolkovića i da se po tome još nije postupalo te da će Rješenje biti gotovo početkom lipnja.

Zvonimir Stjepić (Živi zid) prozvao je gradonačelnika što se niti jednom nije pojavio pred Lomničanima i rekao kako stvari stoje, te istaknuo kako se volja građana prodaje za volju investitora.

Objava Raspravom o radu Povjerenstva za pregovore sa Strabagom o izmještanju asfaltne baze završena maratonska sjednica Gradskog vijeća pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.