Prijava

Vaša prijava

FOTO Održana humanitarna likovna kolonija u Centru za odgoj i obrazovanje


Likovnjaci iz Velike Gorice i Zagreba, njih 25, došlo je u Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica kako bi održali likovnu koloniju humanitarnog karaktera. Slikali su cijelo prijepodne, a radove će tijekom godine prodati na jednoj od aukcija.

– Cilj ove kolonije je da ova djela koja će nastati, koja su umjetnici poklonili, kasnije tijekom ove godine, ponude na aukciji zainteresiranima i da onda oni svojim novčanim prilozima otkupe te umjetničke slike te na taj način pomognu radu našeg Centra – rekla je Nikolina Vučković Barišić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Ante Živković Fošar, predsjednik Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice vodi 15 likovnih kolonija diljem Hrvatske. S obzirom na to da je profesor defektologije, kolonije organizira najčešće u ustanovama koje brinu o djeci s posebnim potrebama

– Te kolonije su prvenstveno značajne jer imaju edukativni karakter, namijenjene su djeci da se razvija likovno stvaralaštvo kod njih, a imaju i humanitarni i kulturološki aspekt. Mislim da je Hrvatska zaista bogata u tom smislu jer se te kolonije puno razvijaju jer se spoznalo da djeci treba takav oblik edukacije, posebno likovnog stvaranja.

Da je tome doista tako pokazali su i korisnici Centra koji su se družili s umjetnicima. – Dobro mi je provoditi vrijeme u Centru. Imam prijatelje i svoju grupu, baš mi je lijepo surađivati s njima i lijepo mi je bilo ovdje s njima. Lijepi su radovi, dobri su i sve super – rekao nam je Ante Barišić, korisnik Centra.

Ravnateljica je istaknula je koji su benefiti za korisnike Centra koji sudjeluju na ovoj likovnoj koloniji. – Vrlo im je zanimljivo, to su naši gosti, a djeca uvijek vole kada gosti dođu u naš Centar. Zajedno s umjetnicima naučit će neke tehnike koje na satovima likovnog odgoja možda nisu uspjeli naučiti, a i umjetnici će ih voditi kroz njihovo likovno izražavanje pa će im i to biti jedna nova dimenzija u njhovom životu.

Ovo je druga kolonija održana u Centru, a velikogorički umjetnici poznati su po tome što sudjeluju na ovakvim događanjima, posebno kada se ona tiču djece.

– To su eminentni slikari koji godinama rade za djecu s posebnim potrebama. Mislim da ova kolonija ima svoju budućnost jer je namijenjena djeci, a i grad podržava tu manifestaciju jer to je u okviru Goričkog ljeta – rekao nam je Ante Živković Fošar, predsjednik ULIKUM-a Velika Gorica.

U slikarstvu je već 30 godina Josip Benjak, tajnik ULIKUM-a koji se rado sudjeluje na ovakvim likovnim klonijama. – Ova likovna kolonija je stvarno jako kvalitetna i dobro organizirana. Svi su se potrudili da to uspije i da bude fantastično. Odabir slikara je vrhunski. Najbolje je što smo jedna od najjačih likovnih udruga u Hrvatskoj i prepoznati smo po tome što imamo puno humanitarnih likovnih kolonija. Većina nas slikara ovdje ima preko sto likovnih kolonija koje smo odradili humanitarnog karaktera.

Osim pružanja financijske pomoći, likovni umjetnici na ovaj način sudjeluju i u integraciji korisnika Centra u društvenu zajednicu Velike Gorice.

Objava FOTO Održana humanitarna likovna kolonija u Centru za odgoj i obrazovanje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.