Prijava

Vaša prijava

FOTO Fantastični Mnozil Brass otvorio 12. Velikogorički brass festival


Austrijski brass sastav Mnozil Brass, koncertom u Dvorani Gorica u subotu navečer oduševio je publiku. Energični, originalni i vrhunski glazbenici prije svega, izvedbom ”Le Cirque” otvorili su 12. Velikogorički brass festival. Ovaj septet na sceni je prisutan od 1992. godine, a godišnje održe i do 120 koncerata. Stoga je trebalo puno truda, volje i želje da ih se dovede u Veliku Goricu.

– Ovakav događaj, isto kao što smo imali Bobana Markovića, Radovana Vlatkovića, to se ne radi preko noći, ovakvi spektakli se rade duže vrijeme. Mi već planiramo na nekim drugim stvarima koje imamo u pripremi koje nisu za sljedeću godinu, već za nadolazeće kojima planiramo oplemeniti i grad i obogatiti manifestaciju velikogoričkog Brass festivala za još jedan dragulj u repertoaru kojeg imamo – rekao nam je umjetnički ravnatelj Festivala, Tomislav Špoljar.

Trombonista, Zoltana Kissa, Špoljar poznaje od samih početaka Festivala. Dugogodišnje prijateljstvo konačno je rezultiralo gostovanjem poznatih Austrijanaca.

– Upoznao sam Tomislava prije desetak godina. Brzo smo postali prijatelji, samo kroz nekoliko kava. Odlučio me je pozvati. Došao sam kao solo izvođač, to je bilo na samom početku održavanja Festivala. Uvijek je imao velike snove i htio je dovesti Mnozil Brass na ovaj velikogorički festival. Uspio je nakon 10 godina – rekao nam je Zoltan Kiss kojemu je ovo deseti posjet Hrvatskoj.

– Za mene je ovo deseti put što sam u Hrvatskoj. Svi vole ovu zemlju, posebno priobalje. Ja sam bio u Varaždinu i više na sjevernom dijelu i imam lijepe uspomene. Sretan sam što sam došao i uvijek mi je lijepo posjetiti Hrvatsku.

Da su izvedbe Mnozil Brassa uvijek rado viđene i tražene, svjedoči velika potražnja za kartama u Velikoj Gorici.

– Večeras je bio jedan stvarno spektakl. Mislim da su svi oni koji su bili u Dvorani Gorica doista uživali u prekrasnom, kazališno-glazbenom spektaklu za kojeg vjerujem da nikoga nije ostavio ravnodušnim. Imali smo toliko dodatnih upita za mjesto. Ova dvorana nam je nažalost bila premalena za one koji su namjeravali doći, ne samo iz Hrvatske, već i izvan naših granica. To dokazuje da radimo dobar posao i da Brass napokon dobiva svoje mjesto koje bi trebao imati na našoj kulturnoj sceni – rekla nam je Barbara Grđan Odrčič, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Naglasila je koliko je snažan utjecaj ovog Festivala, ne samo na kulturnu scenu Gorice, već i cijele Hrvatske. -Posebno me veseli što Brass festival utječe, ne samo na kulturu grada Velike Gorice nego i na kulturu Hrvatske. Brojni glazbenici koji su ostavili do sada toliko traga, bili su inspirirani ljepotama Velike Gorice, Zagreba, Turopolja, Lijepe naše i to je ono lijepo što Brass krije u sebi, a mislim da je nedovoljno cijenjeno.

Jučer je u Dvorani Galženica nastupao kvintet TUBiSMO. Pet djevojaka, četiri iz Hrvatske i jedna iz Slovenije polako se probijaju na glazbenoj sceni. – Ovo je djevojkama jedan od prvih koncerata, no Festival prepoznaje talente. Mogu podsjetiti da je Miroslav Petkov, koji je bio naš gost na Festivalu, sada prvi trubač u Concertgebeouw orkestru. Za laike, to je kao da igra napadača u Real Madridu – pojasnio je Špoljar.

12. Velikogorički brass festival završava 1. lipnja koncertom Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Koncert će se održati ispred zgrade POUVG u 20.30 sati.

foto: Zlatko Srbelj

Objava FOTO Fantastični Mnozil Brass otvorio 12. Velikogorički brass festival pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.