Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA David Fontana: Čarobne svjetiljke


Ukoliko se pitate koju zbirku priča za djecu uzeti sa sobom na more, preporučamo vam da ovog ljeta malo proširite vidike i uzmete svoju ”Čarobnu svjetiljku”. Riječ je o zbirci priča koje potiču mir, povjerenje i kreativnost. Priče pomažu djeci na više načina. Pomažu im da se usredotoče i razviju koncentraciju kao i vizualizaciju, ali i da više saznaju o svojim osjećajima. Napisane kako bi se svidjele djevojčicama i dječacima od četiri do osam godina, ali budući da se djeca razlikuju prema brzini razvoja, najbolje ćete sami ocijeniti kada im ih možete čitati.

Priče pokazuju različito ljudsko ponašanje otkrivajući djeci da nismo svi isti, da svatko od nas ima svoje brige i izazove koje treba riješiti. Također im pokazuju da život nije statičan, da se ljudi uvijek iznova suočavaju s novim situacijama. Dobre priče pripremaju djecu za život, rješavanje problema i prilagodbu promjenama.

Čitanje priča iz ove zbirke, prema riječima autora, pomoći će djetetu koje se osjeća uznemireno i zabrinuto. Pokazat će mu da se većina strahova i briga javlja zbog onoga što se na kraju uopće ne dogodi. Nedostatak samopouzdanja prikazuje se kao neutemeljeni osjećaj jer imamo puno veće mogućnosti za postizanje ciljeva nego nam se na početku čini. Ove priče pomoći će djetetu da stvori svoje utočište, svoj prostor u mislima koji će posjećivati kad god želi, kada se treba smiriti.

Na kraju svake priče navedene su pozitivne afirmacije kojima je cilj istaknuti značenje priče. One se bave problemima kao što su nisko samopouzdanje, strepnje, uznemirenost, nesigurnost, ali i ohrabruju dijete da istražuje i pokuša razumjeti situacije u kojima bi se moglo naći u životu. Na kraju knjige postoji i kazalo vrijednosti i problema. Priče je najbolje čitati prije spavanja kada se dijete može opustiti i uživati u njima.

Nadamo se da ćete vi i vaše dijete uživati ovoga ljeta s čarobnom svjetiljkom u svojoj ruci!

autorica teksta: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA David Fontana: Čarobne svjetiljke pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.