Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica bila je domaćin Kupa Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom


U subotu, 2. lipnja, Velika Gorica prvi put bila je domaćin Kupa Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Natjecalo se 49 sportaša iz devet klubova. Natjecatelji su stigli iz Velike Gorice, Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Đakova, Požege, Splita, Pule i Rijeke.

– Treba istaknuti da mi u Velikoj Gorici, zahvaljujući najprije Zagrebačkoj županiji, razvijamo ovaj sport već četiri godine, da je klub izrastao u jedan respektabilan klub, da imamo dva reprezentativca, imamo mlade snage i boćanje sve više poprima svoju kvalitetu u našem gradu i županiji – rekao je Darko Matić, predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije.

Riječ je o paraolimpijskom sportu za osobe s najtežim oblikom tjelesnog invaliditeta kao što su mišićna distrofija i cerebralna paraliza. Za Boćarski klub osoba s invaliditetom Marijan Dobričić Velika Gorica zaigrao je i Marko Turković kojemu je ovo peta sezona. Natjecanje je održano u četiri kategorije: BC1, BC2, BC3 i BC4.

– Nakon završetka školovanja, neko vrijeme sam bio doma i imao sam dosta slobodnog vremena i tražio sam nešto čime bi se mogao baviti i ispuniti si vrijeme. Našao sam slučajno boćanje, sport o kojem sam od prije nešto više znao. To je za nas cerebralce jedini sport kojim se možemo profesionalno baviti – rekao je Marko koji je prošle godine na ovom natjecanju osvojio drugo mjesto u kategoriji BC2 dok se ove godine prebacio u kategoriju BC1 zbog međunarodne kategorizacije.

– Treniram četiri puta tjedno, treninzi su dosta naporni i zahtjevni, ali kada nešto voliš, to nije problem – zaključio je Marko.

Zagrebačka županija kao partner Saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije izdvaja 300 000 kuna za Savez. – Mi pratimo sve njihove sportske uspjehe i vjerujem da znate da organiziramo i prijeme za one sportaše koji ostvare neke rezultate. Tako smo prije nekoliko mjeseci organizirali prijem i iskreno se nadam da će se to dogoditi i nakon Tokija – rekla je Mirela Gajić Katalenac, pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije

Hrvatska će naime, najvjerojatnije 2020. godine na 16. Paraolimpijskim igrama u Tokiju prvi put imati predstavnika u ovom sportu.

Kup Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom organizirao je Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom, a suorganizator je bio Boćarskim klubom osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić iz Velike Gorice.

Objava Velika Gorica bila je domaćin Kupa Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.