Prijava

Vaša prijava

FOTO Tamburaši i tamburašice na 13. Danima svetoga Vida


Više od 40 tamburaša i tamburašica okupljenih u sedam sastava iz Mraclina nastupilo je sinoć na Tamburaškoj večeri u Društvenom domu u sklopu 13. Dana svetoga Vida. Na pozornici su se izmijenili Lajbeki, Alibi, Modra Galica, Takt, Dobre duše, Srećice i veliki orkestar KUD-a „Dučec“, a nastupao je i nadaleko poznati mraclinski kantautor i pjevač Pero Rogan.

– To je bogatstvo duše, to su mladi ljudi koji vole svirati, družiti se s tamburom. Ona je prepoznatljiv hrvatski instrument. Kroz nju se daje duša da bi ljudima bilo ljepše, da bi se ljepše osjećali i tako. bili sretniji – rekao nam je Pero Rogan.

Većina tamburaških sastava potječe iz KUD-a Dučec pa tako i ženski Tamburaški sastav Srećice. Osnovane su u listopadu 2015. godine i ima ih sedam. Sviraju zagorje, turopolje, međimurje, a na tamburaškoj večeri odsvirale su slavonski splet.

– Imale smo inicijativu svirati jer smo uživale u svirkama naših dečkiju. Tražile smo odobrenje našeg Upravnog odbora, a voditelj Željko Kravarščan je to objeručke prihvatio pa smo tako i dobile ime. Jednom nas je zvao ”Dođite srećice svirati” i onda smo odlučile da će nam to biti ime. Stvarno uživamo na probama. Malo nam je na knap s obvezama, ali uvijek se trudimo skupiti – rekla nam je Jelena Kos. 

– Rekli bismo da je Mraclin poznat po vrhunskim tamburašima jer se u Dučecu oduvijek velika pažnja posvećivala tamburaškoj glazbi, a posebno zadnjih 20 godina. Tu veliku ulogu ima Upravni odbor koji to podržava, kvalitetni i vrhunski voditelji i to je ono čime se dičimo – istaknuo je Matija Kos, predsjednik KUD-a ”Dučec”.

Danas se održava Večer vokalnih sastava, u utorak su održane Dječje sportske igre, u ponedjeljak je gostovalo Pučko kazalište OSS-a Buševec, u srijedu je održano predavanje o sestri Anđeli Lovreković, a sutra DVD Mraclin svečano slavi svojih 130 godina rada. U nedjelju poslijepodne, nakon mise, KUD Dučec i KUD Gradići održat će svečani koncert.

– Puno smo zadnjih godina radili na tome da ima što više publike. Svakako je prisutna podrška svih članova Upravnog odbora, ali cijelo društvo i selo se angažira. Treba istaknuti da mi tu nismo sami. Podupire nas i Mjesni odbor, i DVD, Društvo žena Anđela Lovreković, nogometni klub. Sva društva su uključena i kada se ruke slože, sve se može – zaključio je Matija Kos.

Objava FOTO Tamburaši i tamburašice na 13. Danima svetoga Vida pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Čestitka u povodu Ramazanskog bajrama

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike