Prijava

Vaša prijava

Buševsko Ivanje uz štrukle, vatrogasce i nogomet, danas nastavak


Ivanje u Buševcu počelo je oblačno, no kiša u petak ipak nije omela vrijedne članice društva žena koje su i ove godine pripremile fine štrukle i ponudile ih mještanima. Štruklijada je na stol iznijela najfinije domaće štrukle, a osim onih tradicionalnih, sa sirom, bilo je tu i raznih noviteta, poput štrukli s višnjama. Bio je to, u petak, prvi dan proslave Ivanja u Buševcu u kojem se, kroz tri dana, predstavljaju sve mjesne udruge. Nakon žena, red je došao i na sportske kolektive.

Car meet, glineni golubovi i srneći gulaš

Na igralištu NK Polet u Buševcu u subotu se igrao malonogometni turnir. Osam ekipa se okupilo, što domaćih, što gostiju, velikih i malih, stigao je i klub iz Njemačke pa su svi obuli kopačke i odmjerili snage i vještine, vjerujemo još uvijek pod dojmom akcije Vatrenih na Svjetskom prvenstvu. Održana je i izložba starih automobila, upoznao nas je predsjednik NK Poleta iz Buševca, Janko Mikulić. Žao mu je, dodaje, što nema više posjetitelja, no “ljudi su si spojili produženi vikend pa pobjegli na more”, govori dalje. Ipak, dečki su se potrudili i uz car meet u Sisku i Zadru svratili i na izložbu u Buševec. S druge pak strane igrališta zatičemo Miru Sučića, lovnika. Lovnik je u Lovačkom društvu Kuna iz Buševca. Još jedna domaćin. Oni su danas organizirali natjecanje u gađanju glinenih golubova, a najbolji je bio Igor Kos. “On je pogodil 9 od 10”, govori lovnik, dok mu ostali lovci daju podršku i sufliraju sa strane. A kad su golubove pogodili bio je red i malo se pogostiti i to finim srnećim gulašem.

Dva vatrogasna turnira

Nisu podbacili ni buševski vatrogasci. Oni su organizirali, ne jedan, već dva vatrogasna turnira; za djecu i odrasle. Na memorijalnom turniru za djecu, koji nosi ime počasnog vatrogasnog predsjednika Josipa Robića Habe, nastupilo je 29 ekipa mladeži, od toga većinski muških- 22, dok su vatrogaskinje nešto slabije, njih je bilo sedam ekipa. Nakon što su svoju spretnost pokazala djeca red je došao i na odrasle. Na Kupu Turopolja snage je odmjerilo 30-ak ekipa (rezultate donosimo čim ih saznamo). Jedan je to od nastarijih turnira u Turopolju, ponosno nam priča dopredsjednik društva, Nenad Grđan. Stariji vatrogasci na teren su izašli, nastavlja, kad se sunce malo sakrilo, a fešta je potrajala do jutra, uz nagrade i pehare najboljima.

Danas završnica Ivanja u Buševcu

Veliko finale Ivanja u Buševcu tek slijedi. Folklorni program “Običaji kroz godinu” počinje u 18:30 na centralnoj otvorenoj pozornici, a uz domaćine iz Buševca stižu i gosti folkloraši iz Vugrovca, Donje Garešnice i Okića. Tu je, kao i svake godine, popratna izložba slika u školi te Ivanjski semen s rukotvorinama i suvenirima. Bit će i finih domaćih likera, kolača, gibanice ili kruha, kuha se gulaš, a dolaze i tamburaši. Tko još nije okusio vikend u Buševcu u vrijeme Ivanja, danas je prilika.

Objava Buševsko Ivanje uz štrukle, vatrogasce i nogomet, danas nastavak pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.