Prijava

Vaša prijava

Ljetno štivo? Nema problema


Ah, ljeto… Malo sunca, malo vjetrovitih dana, pokoji pljusak, malo grmljavine i puno topline. Čaša hladnog soka ili ljetnog koktela nadomak ruke, ležaljka na plaži – ili tek ručnik i kamen kojim ćete nakriviti glavu kako bi se našla u onom pravom položaju za čitanje omiljene knjige – to je recept za složenac koji vam predlažemo kako biste ovo najljenije razdoblje u godini proveli što ugodnije i iz njega izašli bogatiji za koju lijepu priču, pokoju lijepu knjišku misao što će vas pratiti još dugo, pa i onda kad ljeto 2018. postane još samo sjećanje koje će vas grijati u hladnim jesenskim i zimskim danima. A kako biste suvereno ovladali izborom ljetne lektire, donosimo vam recept od nekoliko jednostavnih sastojaka koji će vam pomoći da ne ostanete gladni u moru novih i propuštenih naslova vrijednih vaše čitateljske pažnje.

Kao prvo, nadoknadite propušteno…

Connie Palmen: Ti kažeš

Muška strana jedne od najpoznatijih ljubavnih priča svih vremena, one između književnika Teda Hugesa i heroine feminizma Sylvie Plath. Što reći, do sada su svi suosjećali sa Sylviom, ali sada – Ted uzvraća udarac!

Elizabeth Gilbert: Potpis na svim stvarima

Autorica ovog fantastičnog romana ista je ona Elizabeth koja je, nevjerojatno, ali istinito, napisala i „Jedi, moli, voli“. To je priča o botaničarki s kraja 19. stoljeća koja daje bogat historiografski pregled tog burnog razdoblja u razvoju znanosti, ali i pregled jednog zadivljujuće bogatog života.

Elif Shafak: Mimarov šegrt

Još jedna povijesna priča iz razdoblja Turskog carstva, iz vremena graditelja Sinana koji je zaslužan za nastanak nekih od najimpresivnijih građevina u Istambulu. Roman pratimo iz vizure jednog od Sinanovih naučnika, siromašnog, ali nadarenog pridošlice iz Indije, koji je stjecajem okolnosti bio svjedokom najvažnijih epizoda turske povijesti.

Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Jedna od najbolje ispričanih priča o Drugom svjetskom ratu – sa svim njegovim strahotama i poteškoćama, i jedna od rijetkih o tom razdoblju koja je smještena „na drugu stranu“ – u nacističku Njemačku. Djetinjstvo i sazrijevanje djevojčice Liesel u vihoru rata prati i niz knjiga, a svaka knjiga predstavlja sjećanje na neki od prijelomnih trenutaka u njezinom životu. Jako emotivno i tužno, ali vrijedno svake prolivene čitateljske suze.

John Williams: August

Od autora kultnog „Stonera“ ovoga ljeta pročitajte o životu cara Gaja Oktavijana, poznatijeg kao August. Čovjeka koji je „brendirao“ Rimsko carstvo upoznajemo kroz prepisku njega i njemu bliskih ljudi, a književni kritičari djelo uspoređuju s kultnim „Hadrijanovim memoarima“. Klasično, odmjereno, duboko i promišljeno.

Prstohvat domaćih začina…

Ivica Prtenjača: Tiho rušenje

Želite li uživati u provjereno melankoličnom stilu Ivice Prtenjače i provjeriti što vam ima za reći jedan od pet najboljih romana 2017. prema izboru tportala, odaberite „Tiho rušenje“. Paralelno s rušenjem naknadno podignutog zida u jednom zagrebačkom stanu, jedni otkrivaju bolne rane iz prošlosti, drugi konačno donose odluke.

Sven Popović: Uvjerljivo drugi

Uvjerljiv drugi roman mladog Svena Popovića ponovno govori o zagrebačkoj svakodnevici i glavinjanju po gradu, birtijama i tulumima, ali Sven je svečano obećao da mu je to zadnji roman koji se bavi ovom poluautobiografskom tematikom. Uživajte ako volite sve što vole mladi!

Danijel Špelić: Odjeci

Konačno dobar roman na tragu hororca u domaćem miljeu, ovoga puta to je obnovljena kuća u Istočnoj Slavoniji koja je prije dvadesetak godina bila poprište krvave obiteljske tragedije. Jezoviti noćni događaji lokalnog noćnog čuvara navodno su natjerali u ludilo, a rođak novih vlasnika koji kuću treba pričuvati do konačnog uređenja ubrzo će se uvjeriti da su lokalne glasine istinite…

Bartol Fuchs: Žabarska noć

Hrvatska „Umorstva u Midsomeru“ – najjednostavniji je opis ovog romana, početak serijala Lujzijana s inspektorom Cuculićem kao glavnim likom te da ćemo uskoro čitati i nastavke. U idili Gorskog kotara počinju se događati brutalna ubojstva koja može razriješiti samo podrobna istraga i sistematičan Cuculićev um.

Ah, ti hitovi!

Dan Brown: Postanak

Ako jednostavno morate saznati o čemu se radi u hitu sezone, ljeto je vrijeme da se prepustite i ponešto trivijalnijim temama. Ne treba uvijek pregrijavati mozak, ponekad se može i samo juriti kroz priču. A romani Dana Browna, sa svim svojim manjkavostima i nelogičnostima, ipak osiguravaju mahnito okretanje stranica. Ovoga puta simbolog Robert Langdon na tragu je zapanjujućeg otkrića koje će odgovoriti na vječna pitanja ljudskog postojanja: Odakle dolazimo? i Kamo idemo?

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Hit s pokrićem talijanske autorice koja prašinu nije podigla samo svojom genijalnom tetralogijom, nego i skrivenim identitetom za kojim su znatiželjni novinari u konstantnoj potrazi. Bez obzira na identitet autorice, ako već niste, vrijeme je da se upoznate s ovim književnim fenomenom. Priča o odrastanju i sazrijevanju dviju prijateljica u napuljskim predgrađima natjerat će vas da čekate u redu za nove nastavke u knjižnici.

Dubravka Ugrešić: Lisica

Tko o čemu, pisci o pisanju i pripovijedanju, pa tako i ovogodišnja dobitnica tportalove nagrade u svom novom romanu. Ako želite pročitati trenutni it-roman hrvatske književnosti, u knjižnici potražite „Lisicu“ Dubravke Ugrešić. Govori o današnjoj ulozi književnosti i pisanja i pokušava odgovoriti na pitanje mogu li se danas još uopće pričati priče, od koga i za koga.

Kristijan Novak: Ciganin, ali najljepši

Instant hit, već nakon objavljivanja podigao je buru komentara, a kritike su bile sami hvalospjevi. Nešto manje mediji su hvalili istoimenu predstavu u zagrebačkom HNK, a ne bismo se iznenadili ni kad bi se uskoro pojavio film. Priča o promiskuitetnoj Mileni i Ciganinu-ali-najljepšem Sandiju u međimurskom selu Sabolš

aku samo je dio kompleksne radnje ovog romana kojeg je nemoguće opisati u dvije rečenice, stoga vam ne preostaje drugo, nego da ga napokon pročitate.

Tu su još rubrike “Fino i friško”, “Za po putu”, “S okusom naftalina” i “Something complitely different” koje potražite ovdje.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava Ljetno štivo? Nema problema pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.