Prijava

Vaša prijava

Australci se rado vraćaju, Francuzima prvi put


Velika Gorica ovih je dana u znaku folklora; narodne nošnje, pjesme i plesovi, kola, poskočice, tamburice i nacionalni instrumenti. Sve se to čulo jučer iz parka dr. Franje Tuđmana na otvorenju Međunarodnog festivala folklora kojeg već 18 godina organizira Folklorni ansambl Turopolje. Za ovu malu obljetnicu, punoljetnu, rekli bi, došli su gosti iz svih krajeva svijeta; od Australije, preko Francuske koji su prvi put na ovoj smotri, pa do Slovačke, Bugarske ili pak Makedonije.

“Gosti su prekrasni, svatko na svoj način; Francuzi s bogatim oglavljima i glazbom, Slovaci su pak mlada i dobro uigrana ekipa baš kao i Makedonci i Bugari koji se na pozornici uvijek razbježe i dobro podignu atmosferu i publiku”, govori nam predsjednica FA Turopolja Zlata Cundeković.

Međunarodni festival folklora održan je i u Velikoj Gorici ali i Zagrebu gdje su plesači, pjevači i svirači uveseljavali posjetitelje. Zadovoljni su organizatori, ali i gosti.

“Lijepo nam je ovdje, družimo se, izmjenjujemo iskustva, učimo novu kulturu i plesove”, govori nam mlada folklorašica iz Bugarske koja je zemlja partner već pet godina.

Druže se Turopoljci i s Hrvatima u Australiji, pa tako nije neobično da ovaj festival već treći put pohodi i FA Hrvatska zora iz Melbournea. “Ponosni smo da smo ovdje, stiglo nas je gotovo 50. Ovakvi nam nastupi i gostovanja daju nadu da će i buduće generacije ostati u folkloru i osjetiti tu bogatu kulturu i ljubav prema Hrvatskoj i njenim običajima”, zaključuje potpredsjednik ansambla iz Melbournea, Berislav Vidaković.

Tko nije stigao jučer na otvorenje priliku da pogleda svu raskoš ovog festivala ima večeras. Uz već spomenuta društva na pozornici scene Gorica nastupit će i Kulturno-umjetničko društvo „Preporod“, iz Dugog Sela te Folklorni ansambl studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Program počinje u 20:30 sati

 

Objava Australci se rado vraćaju, Francuzima prvi put pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.