Prijava

Vaša prijava

Ovo su preporuke za zaštitu od toplinskog vala!


Ovih dana temperature su nesnosne, pa ako niste negdje na moru da se ohladite, preporuke su svakako- ostati kod kuće, posebice oko podneva kad temperature dosežu svoj maksimum i naravno- piti puno vode.

Visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika, na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože. Osim toga, manjak tekućine može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca.

Evo preporuka HZJZ za ponašanje prilikom vrućina:

1. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

2. Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode.

3. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima

4. Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

5. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

6. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

7. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

8. Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu

9. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću

10. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža, a danju zatvorite prozore i spustite rolete

 

 

Objava Ovo su preporuke za zaštitu od toplinskog vala! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.