Prijava

Vaša prijava

PUTOPIS Turopoljski skauti na jezeru živih fosila


Članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ boravili su od 14. do 22. srpnja u Skrebatnom, izletničkom parku uz manastir presvete Bogorodice, na 12. smotri Saveza izviđača Makedonije. Sa 27 sudionika u hrvatskom kontingentu, koji je brojao nešto manje od stotinu izviđača iz više udruga, Turovci su bili najbrojniji po broju članova iz jedne udruge. Nakon desetodnevne avanture na padinama sjevernog dijela planine Galičice, na rubnom dijelu nacionalnog parka, dio članova hrvatskog kontingenta preselio je u Strugu, odakle su nastavili upoznavati ljepote Makedonije do 26. srpnja. U ovih nekoliko dodatnih dana obišli su manastir Svetog Nauma na južnom dijelu Ohridskog jezera, znamenito etno-selo Vevčani te su na povratku kući dan proveli u Skoplju.

Susret s Makedonijom, zemljom, ljudima i kulturom, za mnoge je Turovce bilo otkrivanje jednog novog „svijeta“. Bilo je ovo iskustvo koje će zasigurno dugo pamtiti, a kao što je rekao i makedonski predsjednik Georgij Ivanov na otvaranju 12. smotre Saveza izviđača Makedonije, vjerojatno će se u Makedoniju barem još jednom vratiti.

Oaza prirode i mira, maleno Skrebatno, smješteno je na gotovo 1000 metara nadmorske visine, što je skautima omogućilo ugodan boravak i provođenje dnevnih aktivnosti usred ljeta. Noći su bile svježe i ugodne za spavanje.

Prva večer mlade je hrvatske skaute stavila na kušnju

Na Jamboreeu, kako se među skautima nazivaju ovakva okupljanja, u Makedoniji se okupilo oko 1200 skauta iz cijeloga svijeta. Uz nekoliko stotina domaćih „izvidnika“, većinu su činili gosti iz Francuske, Belgije, Rusije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Izraela, SAD-a, Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. Članovi hrvatskog kontingenta podijeljeni su u dva podkampa, u kojima su prostor i zajedničku kuhinju dijelili sa skautima iz Makedonije, Belgije i Francuske.

Već prva večer mlade je hrvatske skaute stavila na kušnju. Trebalo je pokazati vatrenost i podršku članovima hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, gdje su igrali finalnu nogometnu utakmicu protiv Francuske. U isto vrijeme trebali su biti spremni prihvatiti i mogućnost poraza te pokazati dostojanstvo, toleranciju i pristojnost u navijanju i odnosu prema Francuzima s kojima su trebali dijeliti životni prostor idućih desetak dana. U tome smo uspjeli, unatoč provokacijama manje skupine Slovenaca i ponekad malo agresivnom navijanju Francuza. Da smo srčani i dobrohotni prepoznali su i sami te su nam nakon poraza u finalu, jer mi smo jednako grleno i radosno slavili i drugo mjesto, Francuzi priredili tunel te smo zajedno proslavili veliki uspjeh hrvatskih i francuskih reprezentativaca. Impresivno je bilo vidjeti najbrojnije na smotri u Makedoniji, Hrvate i Francuze u crvenim odorama i na otvaranju Smotre, koja je uslijedila odmah nakon utakmice.

Kreativne, sportske i zabavne radionice

Kroz deseta dana za sudionike je priređeno više desetaka kreativnih, sportskih i zabavnih radionica s ciljem stjecanja novih znanja i iskustava, međusobnog upoznavanja i sklapanja novih prijateljstava. Radionice su se odvijale na samoj Galičici, u Ohridu i Strugi, kamo je skaute svakodnevno kamionima odvozila makedonska vojska, koja je odlično odradila posao i pružila logističku potporu organizatorima Smotre. Na Ohridskom jezeru i rijeci Crni Drim odvijale su se aktivnosti na vodi, poput ronjenja, kajakarenja, splavarenja, dok su planinarski putovi i šumski tereni omogućili izazovne Hikeove (planinarske šetnje), osvajanje vrha Magaro na nadmorskoj visini od 2.255 metara, s prekrasnim pogledom na Ohridsko jezero s jedne i Skadarsko na drugoj strani planine te izviđačka i sportska natjecanja, kao i večernje koncerte mladih, još neafirmiranih glazbenih sastava, kakvo je nekada bilo i Hladno pivo. Skauti su imali priliku naučiti korake makedonskih narodnih plesova te pripremiti makedonske priloge jelima: ajvar, maliđano i pinđur.

Nakon internacionalnog dana, gdje su sve nacionalne skautske organizacije predstavile svoju zemlju, Hrvatska se predstavila turističkim promo-materijalima, te Kraševim proizvodima i Cedevitom, uslijedila je hrvatska večer u našem podkampu, kamo smo na hrvatske gastro-specijalitete (slavonsku kobasicu, kulenovu seku, mast Turopoljske svinje, čvarke i dimljeni sušeni sir) pozvali naše prijatelje iz susjednih zemalja.

Druženje se, uz gitaru i pjesme s područja bivše Jugoslavije, pretvorilo u cjelonoćni brđanski party.

Sudionici smotre u nedjelju su se oprostili od Skrebatnog, a dio članova hrvatskog kontingenta, među kojima i Turovci, preselili su u skautski centar u Strugi, gdje smo prenoćili sljedeće četiri noći. Struga je bi bila polazna točka za zanimljive izlete koji su uslijedili predstojećih dana.

Prvi u nizu bio je izlet brodom iz Ohrida do manastira Svetog Nauma. Zahvaljujući kapetanu i posadi te njihovoj naklonosti Hrvatima, atmosfera na brodu bila je luda! Pjevale su se hrvatske navijačke pjesme u čast šampiona, ali i svevremenski hrvatski glazbeni hitovi i tradicionalne makedonske pjesme. Brodom smo najprije posjetili muzej na vodi, odnosno selo sojenica na Ohridskom jezeru iz vremena prije Krista, a potom i manastir Svetog Nauma iz 13. stoljeća.

Drugi dan boravka u Strugi iskoristili smo prije podne za šetnju i upoznavanje toga grada, a potom i za kupanje u Ohridskom jezeru na jednoj od ljepših struških plaža. Nekima je više godio hlad obližnjeg kafića, odakle smo ih morali istjerati, da ne potroše previše novca. Poslije podne zaputili smo se na izlet u selo Vevčani, na padinama planine Jablanice, sjedište takozvane samoproglašene Republike sa samo jednim naseljem. Ovaj je kraj bogat čistom vodom, koja protječe kroz naselje i okolnu šumu brojnim brdskim brzacima, a uz gorske izvore potječe i iz ledenjačkog jezera povrh brda. Vevčani su postojbina pečalbara i zaštitnika svoje čiste vode, zbog koje je 1987. godine došlo do pobune i sukoba s tadašnjom republičkom milicijom.
Posjet Vevčanima završili smo večerom i ludom zabavom u lokalnom restoranu.

Posjetili smo i znamenite Biljanine izvore, koji su inspirirali nastanak tradicionalne pjesme „Biljana platno beleše“. Imali smo priliku razgledati i uzgajalište znamenite ohridske pastrve. Potom smo obišli povijesni dio starog Ohrida, prepun sakralnih i kulturnih znamenitosti. Posljednjeg dana boravka u Makedoniji upoznali smo glavni grad, Skoplje, nakon čega smo se lagano zaputili kući!

Bila je ovo avantura koju smo već sada odlučni ponoviti. Iako ne odveć uredna i čista zemlja, Makedonija nas je oduševila kao zemlja bogate kulture, tradicije, prirodnih ljepota, te toplih i srdačnih ljudi koji ne skrivaju svoju ljubav i simpatije prema Hrvatima. Stoga, bez rezerve možemo reći da smo se u Makedoniji osjećali kao kod kuće.

Tekst: Alen Konjević, vođa skauta

Foto: Privatan album, Facebook “Turopoljska udruga skauta Tur”

Objava PUTOPIS Turopoljski skauti na jezeru živih fosila pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.