Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Ragnar Jónasson: Snježno sljepilo


Dok nas obavijaju astronomski visoke kolovoške temperature, u potrazi za osvježenjem okrenite se – knjizi! Roman „Snježno sljepilo“ odvest će vas na gotovo najsjeverniju točku Islanda, u snijegom zameteni gradić Siglufjördur na samom rubu arktičkog kruga.

Godina je 2008. i Island je pogođen ekonomskom krizom koja je te godine poharala svijet. Posla je u svim dijelovima zemlje sve manje pa je mlad i neiskusan policajac Ari Thor Arason, koji tek što nije diplomirao na policijskoj akademiji, prisiljen tražiti ga i u najudaljenijim krajevima. Uskoro dobiva pozitivan odgovor iz mjesta Siglufjördur te unatoč negodovanju djevojke Kristin prihvaća posao i odlazi iz Reykjavika.

U Silufjörduru, gdje se „nikad ništa ne događa“, dočekuje ga mala, ali povezana zajednica u kojoj svi sve znaju, a svaki korak došljaka u gradić promatran je pod još jačom lupom. Arija dočekaju prijateljski, uskoro dobiva i nadimak „Velečasni“ zbog započetog, ali nikad dovršenog studija teologije, ali ga Thomas – njegov mentor i nadređeni u policijskoj postaji – ipak upozorava neka „ne talasa“. Dva uznemirujuća događaja uskoro narušavaju ono što će se pokazati tek prividom idile – smrt glasovitog pisca i polumrtvo tijelo žene polegnuto poput anđela u snijegu. Pri istrazi Ari će morati obuzdati slutnje koje ga muče otkad je prispio u gradić, slutnje koje mu govore da tu nešto opako nije u redu…

Ako ste navikli u kriminalističkim romanima tražiti akciju i uzbuđenja, znajte da takvo što nećete naći u ovom romanu. Nema niti krvi niti uvrnutosti na koje su nas navikli skandinavski krimići. Islandski je način dobar po nečemu drugome – posvećenosti likovima i stvaranju atmosfere. Islanđanima je izolacija dobro poznata, ali klaustrofobija koju njihova geografska izoliranost neminovno potiče ovdje je višestruko naglašena udaljenošću od glavnog grada, prometnom odsječenošću gradića i usamljenošću kojoj je izložen glavni lik u povezanoj maloj sredini u kojoj nikoga ne poznaje i nikom ne može vjerovati. U takvoj se atmosferi zamata i odmotava klupko povezanih događaja koji će konačno razotkriti neke od dobro skrivanih mjesnih tajni i pokazati da se – ispod snježno bijele površine – ovdje itekako događa svašta.

Ragnar Jónasson islandski je pisac i prevoditelj rođen 1976. godine u Reykjaviku. Njegov roman „Snježno sljepilo“ prvi je u serijalu trilera „Mračni Island“ za čiju je TV adaptaciju prava otkupila britanska produkcijska kuća „On the Corner“.

Piše: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Ragnar Jónasson: Snježno sljepilo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.