Prijava

Vaša prijava

Po starinski u Mraclinu uz sir, žgance, čvarke, štrukle


Mraclinske Anđele prošli su vikend pekle i kuhale da se sve praši. Vrijedne su to žene, žene s misijom- čuvati sjećanje na tradiciju i običaje svog kraja, ali uvijek uz veselje, smijeh, pjesmu, nove akcije i ideje koje u ovom društvu žena- ne manjka. Tak su za vikend na Dedovom gruntu napravile manifestaciju “Po starinski”. Spremile su najfinije od onog kak’ su i kaj nekad jeli naši stari, pozvale goste i dobar provod bio je zajamčen.

“Priredile smo domaći pekmez od šljiva, te miješani od šljiva, jabuka i krušaka. Ponudile smo domaću mast i čvarke, štrukle s tropom, kukuruzne i bele žgance i trgance”, nabraja predsjednica društva, Vesna Tafra.

Mraclinsko društvo žena “Anđela Lovreković”

U goste su pozvale svoje pajdašice; članice udruge žena iz Gudovca i Slovenije, a ni one nisu došle praznih ruku.

“Mi smo donijele naš kovrtanj, karakterističan za bilogorski kraj. To je kruh koji se peče u obliku križa, kruga ili omege, radi se kao pletenica a na njega se stavljaju ukrasi. Nekad se nosio kao dar kad se išlo u goste, na krštenje, u svatove…”, govori nam šefica udruge žena iz Gudovca, Vesna Belošević. A uz kruh, tu je i sir, pa su Gudovčanke donijele i kvargl, kuhani sir koji se radi od crvene paprike, a koji je nestao i prije nego je ponuđen.

Kovrtanj, kruh karakterističan za bilogorski kraj

Na slovenskom stolu također je bilo specijaliteta za prste polizati, mnogi od njih Turopoljcima su strani, kao primjerice žganci od heljde, govori nam Vesna Mihalić iz Celja. Donijele su one i još tradicionalnih jela, juhe od boba i gljiva te kruh pečen s orasima i drugim dodacima. “To su slovenska domaća, tradicionalna jela i nama su jako važna i volimo ih praviti”, govori nam Mihalić.

Tako se u Mraclinu fino papalo do kasno u noć, uz dobru glazbu i zabavu, usprkos kojoj kapi kiše. Anđele tu ne staju, idu dalje. Prvo će u listopadu organizirati radionicu vezenja i izrade poculica, zatim stiže Martinje, pa Advent, puno je posla. No, kaj je to za mraclinske Anđele! Žene, sretno!

Objava Po starinski u Mraclinu uz sir, žgance, čvarke, štrukle pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.