Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Robert Bryndza: Žena u ledu/ Noćna grabežljivica/ Mutna voda


Engleski autor slovačkih korijena Robert Bryndza od prošle se godine, kada je kod nas objavljena prva u nizu knjiga o inspektorici Eriki Foster, roman „Žena u ledu“, svojim pisanjem uvukao pod kožu ljubitelja trilera. Ne sumnjamo da su odmah zatim posegnuli i za „Noćnom grabežljivicom“ i „Mutnom vodom“ i novim slučajevima kroz koje nas vodi Fosterova.

Treba napomenuti da je Bryndza započeo svoju karijeru kao autor chick-lita, a istražujući za potrebe tih romana dobro je upoznao žensku psihu, što je na najbolji mogući način upotrijebio pri kreiranju lika inspektorice Erike Foster. Iako vrlo vješto osmišljeni i napisani u maniri trilera, romani iz ovog serijala ipak se mogu smatrati klasičnim who-done-it krimićima, a iako vrlo suvremeni, po atmosferi lako ih se može prispodobiti i romanima Agathe Christie ili Conana Doylea. Okrutnost je ovdje prisutna, ali ne i eksplicitno prikazana, tako da ih mogu čitati i trileroljupci slabijeg želuca.

Iako ju proganja tragičan događaj iz prošlosti, kada je prilikom jedne istrage, moguće i svojom greškom, skrivila smrt svog istražiteljskog tima i vlastitog supruga, inspektorica Erika Foster i dalje je principijelna, visokomoralna, korektna osoba koja ne trpi nepravdu i ne želi držati jezik za zubima kada na nju naiđe u bilo kakvom obliku. Zbog takvog stava ne može se reći da je baš u milosti svojih nadređenih, a indirektno ju je stajao i promaknuća koje je itekako zaslužila. No dok gleda kako se drugi, manje zaslužni, uspinju na profesionalnoj hijerarhijskoj ljestvici, Erika ne miruje, i na svoj osebujan način u stanju je razriješiti svaki misterij koji joj dođe pod ruku, čak i pod cijenu da tako dovede u opasnost i vlastiti život.

Roman „Žena u ledu“ započinje pronalaskom mrtvog tijela mlade djevojke u jezeru jednog londonskog parka. Žrtva je prekrasna djevojka iz visokog društva čiji je savršen život samo kulisa čiju će pozadinu razotkriti inspektorica Foster. U „Noćnoj grabežljivici“ tijekom toplinskog vala jednog vrelog ljeta u Londonu tajanstveni serijski ubojica vreba žrtve među kojima naoko nema nikakve povezanosti, a čak će se i Erika ovaj put naći u samom srcu opasnosti. U „Mutnoj vodi“ u debelom mulju jednog jezera pronađena je veća količina droge, kao što su doušnici i dojavili, ali i u plastičnu vreću zamotane kosti davno nestale djevojčice… ovaj put Erika se hvata u koštac s duhovima prošlosti, ali onima koji ne žele da stari slučaj bude riješen.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali za čitanje ovog serijala kojeg nove nastavke i sami nestrpljivo očekujemo, a dok ne stignu, dosadašnje slučajeve inspektorice Foster potražite – a gdje drugdje, nego u knjižnici!

Objava KNJIGA TJEDNA Robert Bryndza: Žena u ledu/ Noćna grabežljivica/ Mutna voda pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.