Prijava

Vaša prijava

AKCIJA! Čištili otpad na jezeru Čiče


Mještani i aktivisti zasukali su rukave pa na Čičkom jezeru organizirali akciju čišćenja otpada. U organizaciji Športsko ribolovne udruge Odra, KUD-a Čiče i lokalnih vatrogasaca te podršku Grada Velike Gorice i sponzora na jezero je stiglo 100-tinjak ljudi koji su se odmah primili posla; čistili, krčili, gradili…
“Radimo stepenice da se može prići vodi jer ovdje je svakodnevno mnogo ribiča koji love po principu “catch and release”, kako bi ribe koje ovdje obitavaju ostale i za buduće naraštaje”, ispričali su nam vrijedni Adrijan i Marijan. U Čiče su stigli aktivisti iz Zagreba, Siska, Samobora, mnogo je djece, malih vatrogasaca, ali i roditelja. Svi oni znaju da čišći okoliš znači i zdraviji život .

“Ovdje je mnogo djece koja se igraju na jezeru i drago nam je da im svi zajedno pružimo još ugodniji i čišći prostor za igru i druženje”, govori nam Zvjezdan Čurla, dopredsjednik DVD-a Novo Čiče.

A uz glavo jezero, čisti se i omladinsko te Ježevo. Nema tu tko će prije ili bolje, svi rade zajednički i za isti cilj, uključuje se šef KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak, ponosan jer je još jedna akcija krenula iz Čiča. “Odlučili smo se okupiti i napraviti nešto za naš kraj, pa time i cijelo Turopolje”, kazuje nam zadovoljno Duvnjak.

Na Čiče je u pomoć stigao i gradonačelnik Dražen Barišić. Napominje kako je Turopolje kraj koji živi uz vodu i na vodi, ali i kraj koji razvija industriju zbog čega je važno razvijati i svijest o ekologiji i zaštiti okoliša. Zna gradonačelnik i da jedna akcija godišnje nije za to dovoljna, pa onda podsjeća da briga o prirodi kreće iz kućanstva. “Intenzivno se radi na prevenciji i sve više se i kroz gradski proračun i EU fondove otvaraju mogućnosti razvoja eko svijesti. Primarna reciklaža kreće iz naših domova mi smo ti koji prvi trebamo zbrinuti otpad na našem kućnom pragu i usaditi to mladim generacijama”, kazuje nam Barišić.

I zaista, jedna lasta ne čini proljeće, pa tako ni jedna akcija ne rješava probleme, ali je tu da pokaže, da upozori i probudi građansku svijest. O čistoći voda i ribljem fondu brine svakodnevno ŠRU Odra, čiji će aktivisti još u nekoliko akcija do kraja godine očistiti deponije uz jezera i rijeke, govori nam predsjednik udruge, Ognjen Cahun. Za svoje su akcije dobili šest tisuća kuna od grada Gorice, odnosno 18 tisuća od Zagrebačke županije za pomoć čišćenja jezera i tekućica. “Želimo uspostaviti održiv razvoj ovih akcija, uključiti građanstvo kako bi svi zajedno osigurali ljepši okoliš i sretniju budućnost onima koji dolaze poslije nas” govori nam Cahun i dodaje kako će već iduće godine angažirati i ronioce da počiste otpad s dna jezera i rijeka.

Aktivistima i volonterima- palac gore!

Evo i fotografija:

Objava AKCIJA! Čištili otpad na jezeru Čiče pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Održani 21. Kriški oblizeki