Prijava

Vaša prijava

Promocijom monografije počeli Dani EU baštine


Promocijom monografije “Srce Turopolja” koju je pripremila Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice, a uredila Mirjana Hrženjak u dvorcu Lukavec počeli su Dani Europske baštine. Ovogodišnja je tema “Umjetnost dijeljenja” u sklopu čega se velikogorička manifestacija bavi neverbalnom komunikacijom tradicijske odjeće pa je na otvorenju manifestacije u Lukavcu izložbu i reviju narodnog ruha Turopolja postavila Ivana Lučan iz FA Šiljakovine.

Ivana Lučan iz FA Šiljakovine pripremila je reviju narodonog ruha. Foto: Vladimir Štarkelj

“U prošlosti i sadašnjosti odjeća je manifestacija kolektivnog i individualnog identiteta, ona je sredstvo komunikacije, dijeljenja i razmjene ideja i kreativnosti pojedinaca i naroda. Uz zadovoljavanje funkcionalne potrebe čovjeka za toplinom, ima estetsko i društveno značenje. U odjeću je utkana poruka, obavijesti i informacije o njezinom nositelju i njegovoj pripadnosti, u njoj su kodirana razna kulturna, religijska i svjetonazorska značenja”, poručuju organizatori.

PROGRAM:
Program se nastavlja u srijedu izložbom fotografija Marija Žileca i Marte Križaj “Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće” u Muzeju Turopolja u 18 sati. Dan kasnije, u četvrtak točno u podne u knjižnici je predavanje “Tajni jezik tekstila” nakon kojeg slijedi radionica izrade poculice, a navečer u 18 sati i radionica tradicijskog turopoljskog veza.

Završetak je u petak u Starom gradu Lukavcu gdje vas od 10 sati čeka Etnografski praktikum, zatim predavanje na temu odjeka tradicijskih stilova odijevanja u suvremenoj modi, te radionica izrade poculica.

Objava Promocijom monografije počeli Dani EU baštine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.