Prijava

Vaša prijava

Mjesec hrvatske knjige


Od 15. listopada započinje tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja će i u velikogoričkoj knjižnici biti obilježena nizom književnih događanja.

Najveća novost- Turbooks

Najveću novost u programu za sve Velikogoričane svakako predstavlja Turbooks – mali književni festival – koji će tijekom tri dana (od 16. do 18. listopada) dovesti u naš grad istaknute književnike za odrasle i djecu. Tri književne matineje i tri večernje književne tribine obilježit će susreti s Damirom Karakašem, Kristianom Novakom, Nadom Mihoković-Kumrić, Sonjom
Smolec, Jasminkom Tihi Stepanić i stripašem Danijelom Deverićem. “Pozivamo sve zaljubljenike u knjigu da nam se pridruže na ovim književnim druženjima i upoznaju neke od najpopularnijih i najnagrađivanijih književnih imena domaće književne scene”, pozivaju iz knjižnice.

Predavanja, izložbe, radionice…u znaku Glagoljice

Niti ostatak Mjeseca hrvatske knjige neće ostavljati mjesta dosadi; predavanja, radionice i izložbe uglavnom će biti u skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca hrvatske knjige (U)čitaj nasljeđe! s naglaskom na najstarije hrvatsko pismo – glagoljicu.

U Središnjem odjel u za odrasle za srednjoškolce tu je Lektiraonica -glagoljaonica u kojoj ćemo pokušati povezati turopoljsku baštinu s glagoljicom sa ciljem stvaranja virtualne izložbe, a korak dalje u budućnost odvodi nas i micro:bit radionica u Dječjem odjelu Od glagoljice do STEM revolucije. Za kreativne odrasle tu je bookart radionica u sklopu Četrtog četrtka na kojem ćemo na sasvim nov i kreativan način pristupiti starim knjigama, a mali kreativci mogu se priključiti radionicama u Knjižnici Galženica i Dječjem odjelu čija će tema biti glagoljička slova u pismu, na nakitu ili bookmarkerima. Dva predavanja vezana uz glagoljicu, “Najstarije hrvatsko pismo” i “Postanak glagoljice”, održat će Lovro Krsnik, voditelj Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku i dr.sc. Marica Čunčić, dugogodišnja djelatnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu.

Na dan 23. listopada kada se sve knjižnice u Hrvatskoj uključuju u akciju čitanja na glas, u Knjižnici Galženica interaktivno druženje i čitanje s djecom održat će voditeljica i glumica Ana Katulić. Djecu sklonu maštanju razveselit će Pričaonica narodnih bajki koju će u Dječjem odjelu održati pripovjedačica Srebrenka Peregrin.

Besplatan upis za prvašiće i roditelje

Za kraj Mjeseca hrvatske knjige planiramo susret s
velikogoričkim nagrađenim književnicima jer ovo je bila dobra godina za Milka Valenta, Sonju Smolec, Nadu Mihoković-Kumrić i Jasminnku Tihi Stepanić koji su redom osvojili vrijedna književna priznanja.

Događanja u Mjesecu hrvatske knjige pratit će i niz izložbi u Knjižnici Galženica i Dječjem odjelu te edukativni posjeti knjižnici djece predškolske i školske dobi, a ono što će zasigurno najviše razveseliti prvašiće i njihove roditelje je besplatan upis u knjižnicu tijekom cijelog razdoblja manifestacije.

 

Objava Mjesec hrvatske knjige pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Klub mladih obilježava Tjedan mentalnog zdravlja