Prijava

Vaša prijava

Žganci najavili Turopoljski ručak


Igrano-dokumentarni film Žganci u četvrtak je predstavljen u sklopu Gastro tjedna. Ova tradicionalna namirnica koja je prehranila brojne seljačke obitelji inspirirala je redateljicu Romanu Rožić koja je na svom putu, od gotovo godine dana koliko je trajalo snimanje filma, probala razne vrste žganaca. Pripremali su kukuruzne žgance u Buševcu, predstavljajući život nekadašnje zadruge, bele žgance kuhala je pak gospođa Slava Robić koja je znanje prenijela i svojoj snahi, a snimateljska ekipa posjetila je i Čavle, tamošnji Festival palente krumpirice.

Redateljica filma, Romana Rožić

“Kad me jednom nazvala prijateljica iz Njemačke i pitala znam li kuhati žgance, da i njoj dam recept, ostala sam zatečena-pa ja ne znam skuhati žgance! Zato smo napravili ovaj film, da bi ostalo i za buduće naraštaje zabilježeno, ali i da pokažemo kako su se od ove namirnice nekad prehranjivale cijele obitelji, a njena vrijednost na tržištu je vrlo mala”, govori redateljica Rožić. Kukuruz je inače simbol na kovanici od jedne lipe, pa je i tu simbolika. “Zrno po zrno pogača”, zaključuje Romana.

Film je sniman u Buševcu i općini Čavle

Film je snimljen pod krovom produkcijske kuće Slavca film, a autorsko kreativnu ekipu, još čine i producentica Mirta Puhlovski, direktor fotografije Tomislav Ladišić, tonski snimatelj Ljubo Mateljan, te montažer Denis Golenja.

Gosti na projekciji častili su se belim žgancima koje je pripremio bistro “Babriga”.

Objava Žganci najavili Turopoljski ručak pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.