Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Petra Hulova: Sve ovo pripada meni


Bez obzira živi li obitelj u najmodernijem neboderu najrazvijenije zemlje u svijetu ili u šatoru mongolske stepe, problemi međuljudskih odnosa su univerzalni. Upravo to nam je češka spisateljica Petra Hulova (1979.) donijela na stranicama svoje prekrasne knjige.

Teme romana su obitelj, sestre i žene, a posebno žene u patrijarhalnom društvu. Radnja se odvija paralelno u ruralnom dijelu Mongolije i glavnom gradu. Pratimo život jedne siromašne obitelji nomada koju čine majka, otac i četiri kćeri, a žive pod šatorom u pustoj stepi. Protagonist svakog poglavlja je jedna žena iz obitelji. U tekstu koji se čita s lakoćom govori se o položaju žena i šovinizmu koji je duboko ukorjenjen u društvu, teškom načinu života, socijalnim razlikama i ljubavnim problemima.
Autorica je studirala kulturologiju i mongolski jezik te je putem studentske razmjene preselila na godinu dana u Mongoliji. Tu je stekla brojna iskustva i dobila inspiraciju za svoj roman.

Debitantskim romanom “Sve ovo pripada meni” iz 2002. godine Petra Hulova vinula se na svjetsku književnu scenu i postigla veliki uspjeh. Roman je osvojio nagradu za najbolji češki roman “Magnesia Litera” u kategoriji Otkriće godine. U Hrvatskoj je preveden tek 16 godina kasnije, u izdanju Hene com iz Zagreba i to je jedina knjiga ove autorice objavljena kod nas. Jednostavnim jezikom i metaforama kojima nas osvaja, Petra Hulova odvodi nas u novi i nepoznati svijet Mongolije krajem 20. stoljeća, otkriva nam neobična mongolska imena te rječnik nepoznatih izraza. Za one koji vole upoznati i druge kulture, drugačiji način života, svjetonazor i običaje, ove 293 stranice su dobar izbor.

Pripremila: Dražena Petrišić, dipl. knjižničar

Objava KNJIGA TJEDNA Petra Hulova: Sve ovo pripada meni pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Bošnjak i Čeran okitili se zlatom