Prijava

Vaša prijava

Dodjeljene nagrade Scene Gorica i portala Drame.hr


Sarina nit, predstava koja progovara o identitetu, namijenjena mladim osnovnoškolcima novi je naslov iz radionice Scene Gorica čiju ćete premijeru imati prilike pogledati već u veljači. Rezultat je to natječaja za dramu za mlade koji je Scena Gorica organizirala prvi put u suradnji s web portalom Drame.hr. U ponedjeljak je održano i svečano proglašenje dobitnika u caffe baru Ledana, uz druženje organizatora i razgovor o položaju mladih, a onda i hrvatskih autora i dramaturga na kazališnoj sceni.

No, vratimo se na natječaj, jer on je ipak malo svjetliji od ove teme. Na njega je pristiglo 17 naslova, a kvalitetni tekstovi mladih autora rezultirali su time da su dodijeljene čak tri nagrade.

Sarina nit- premijera u veljači

Već spomenuta Sarina nit, autorice Marije Solarević imala je sreću te joj j pripala nagrada postavljanja teksta na daske. “Uzbuđena sam i sretna i jedva čekam vidjeti ljudsku reakciju na napisani tekst jednom kad oživi na pozornici”, govori nam Marija. Režirat će ga redateljica Ivana Peroš dok će za glumce i glumice biti raspisana audicija, dodaje pak voditeljica Scene Gorica, Mia Krajcar. Scena Gorica često postavlja hrvatske autore; tu su uspješnice Nine Horvat (I živjeli su sretno, I živjele su sretno), sve do novih naslova poput Tonke Bontonke prema tekstu Dunje Fajdić i Jelene Radan, ili pak najnovijeg “Zov divljine” Kristine Kegljen čija se premijera očekuje krajem studenog.

Prva nagrada za mladog autora do 25 godina u iznosu od pet tisuća kuna pripala je tekstu “#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvoEspi Tomičić dok je s dvije tisuće kuna nagrađen tekst “Privremeni luzeri” Beatrice Kurbel.

Inače, portal drame.hr ove godine obilježava deset godina rada, a na njemu se može pronaći stotinjak autorskih djela hrvatskih autora. “Nadam se da ćemo nastaviti i ovu suradnju sa Scenom Gorica ali i da ćemo potaknuti i druge da čitaju, objavjuju i postavljaju mlade autore na scenu”, zaključuje producentica Mirta Puhlovski s portala drame.hr

Objava Dodjeljene nagrade Scene Gorica i portala Drame.hr pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Dan školskih knjižnica