Prijava

Vaša prijava

Rastu plaće zaposlenima u dječjim vrtićima


Tijekom sljedeće tri godine, počevši od 1.1.2019 rast će plaće zaposlenima u predškolskim ustanovama. Ovisno o radnom mjestu koeficijent će rasti između 6,8 do 13,6 posto.

Dugi i dinamični pregovori trajali su dvije godine

Pregovori su trajali od 2016., bili su dugi, neizvjesni, iscrpni dinamični, slažu se i u gradu i u sindikatu, a cilj je bio približiti koeficijente onima kakve imaju zaposlenici u gradskoj upravi. Tako su za pojedina radna mjesta te plaće izjednačili i povećali, negdje su se približili, no još ostaju ona radna mjesta u kojima je potrebno napraviti poboljšanje. “Ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni jer uvijek postoji prostor za poboljšanje. Važno nam je da smo stajališta približili i u narednom razdoblju radit ćemo na tome da se uvjeti i materijalna prava svih zaposlenih poboljšaju”, kaže sindikalna predstavnica Božica Jelić. Od ostalih prava ispregovarali su i 50 posto prosječne plaće prethodne godine za rođenje djeteta te svake dvije godine (umjesto dosadašnje tri) sistematske preglede.

Grad trenutno u odgoj i obrazovanje troši 68 milijuna kuna

Plaće goričkih odgajatelja još uvijek su ispod prosjeka Republike Hrvatske zbog čega je daljnji dijalog potreban. “Približili smo se u pregovorima, ali prostora još uvijek ima posebice kod odgojitelja visoke i više stručne spreme”, dodaje Suzana Rajković iz DV Ciciban.

Grad naglašava kako je s 2010. godinom počeo značajan rast poboljšanja uvjeta u predškolskim ustanovama, što je rezultiralo time da Gorica danas čak 40 posto svog proračuna usmjerava u obrazovanje. Grad trenutno u odgoj i obrazovanje troši 68 milijuna kuna, i to samo za hladni pogon, mimo kojeg su kapitalni objekti i ulaganja, podsjeća gradonačelnik Dražen Barišić koji dodaje, ne manje važno, kako je na području grada izgrađeno nekoliko novih vrtića, obnavljaju se i dograđuju postojeći. “Ovo je kruna našeg ulaganja i brige o odgoju i obrazovanju u našem gradu. Tu nećemo stati, nastavljamo dalje, jamčeći kvalitetnije materijalne uvjete i zaposlenika, djece i roditelja, radimo na pojačanoj i boljoj edukciji zaposlenika, odgojitelja i stručnih timova i tako stvaramo sliku našeg grada”, zaključio je gradonačelnik.


U Velikoj Gorici četiri su centralna vrtića koja okupljaju 2300 djece, 436 djelatnika i 254 odgajatelja. “Dinamički plan sad je izbrušen do kraja i mislim da smo ovime pokazali dobru volju i želju za rast i daljnji dijalog. Sindikalni pregovori ovime završavaju, ali povećanje plaća će se nastaviti”, obećao je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Potpisivanje kolektivnog ugovora- foto:

 

Objava Rastu plaće zaposlenima u dječjim vrtićima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Međunarodna suradnja