Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Donal Ryan: Metalno srce


Ovaj roman dio je naše preporuke za jesensko-zimski čitanac, jedne pomalo mračne preporuke o ne baš lakim temama. U temelju priče „Metalnog srca“ je ekonomska kriza koja zahvaća ruralna područja Irske. U gradiću u kojem lokalna ekonomija praktički ovisi o jednoj jakoj građevinskoj tvrtki, cijela je zajednica u šoku kada sazna kako je tvrtka propala zahvaljujući krivim potezima vlasnikova neodgovornog sina. On je doslovce pobjegao i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike. Ne zvuči baš privlačno za čitanje, zar ne?

Ali, što ako vam kažemo da, iako je tema recesije (inače tako važna za jedan dio Irske povijesti, jednako kao i ekonomski boom kojim se zemlja izvukla iz te depresije) prisutna u svakoj od 21 priče koliko ih ukupno ima u knjizi, ona se zapravo provlači kao uzrok nevjerice i novih životnih izbora junaka ove priče, a u prvom planu ipak je život stanovnika male i međusobno povezane sredine, opisane toliko neposredno da vam se čini kao da pratite priču poput jednog od susjeda iz ulice.

Malo metalno (nekad žarko crveno) srce, obješeno na vratima stare očeve kuće, za vrijednog i dobrog Bobbyja, za kojeg gotovo nitko, osim zavidnih, nema ružnih riječi, i koji je svojevrsna poveznica u pričama svih glasova, simbol je propadanja i beznađa u koje je njegov rodni gradić zaglibio. Ali ipak, on u njemu vidi mogućnost: „…treba ga ostrugati, izbrusiti, oličiti i podmazati. No još uvijek se okreće na vjetru.“ Bobby je jedan od rijetkih „ispravnih“ likova u ovoj knjizi, svakom drugom može se zamjeriti ponešto, pa ipak na kraju upravo on postaje žrtveno janje zajednice. Kako i zašto je nerijetko (ili gotovo uvijek) tako – pitanje je koje nam ostaje nakon čitanja ovog romana. Još ako čitanje uparite s romanom „S prosincem“ istog autora, u nas objavljenim paralelno s „Metalnim srcem“, pitat ćete se i dvostruko.

Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Po struci je pravnik. Nakon uspjeha debitantskog romana „Metalno srce“(2012.), koji je na Festivalu knjiga u Dublinu proglašen irskom knjigom desetljeća, posvećuje se isključivo pisanju.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Donal Ryan: Metalno srce pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.