Prijava

Vaša prijava

Rekorderi u prikupljanju papira: Dobili kontejner i kreću u još veću akciju


Nakon što su prikupili 240 tisuća kilograma starog papira i time spasili 25 hektara šume, učenici Eko škole Rakitovec dobili su toliko željeni kontejner.

- Veselim se kontejneru jer mi doma novine nikada ne bacamo. Svi zajedno skupljamo stari papir i onda kada ga se nakupi više, vozimo ga u školu. To je jako važno jer time čuvamo prirodu. Manje će trebati rezati drveća jer od staroga papira proizvodit će se novi papir  -  priča nam učenica Petra, dok je njezin kolega Ivan svjestan kako će škola od sada moći prikupiti i više novca za izlet.

-  Skupljam stari papir jer moja škola čuva drveće. Trudim se skupiti što više da od drveća odrasli ne bi radili papir. Ja jako volim prirodu, a kad škola proda stari papir mi odlazimo na izlete. Tako čuvamo i naš stari hrast lužnjak koje je star 100 godina i simbol je šume  -  kaže Ivan.

HODALI PO STAROM PAPIRU

Školi je kontejner bio prijeko potreban jer do sada za skladištenje papira u njoj nije bilo mjesta. Time što papir više neće trebati slagati po hodniku zadovoljan je koordinator Eko škole Miroslav Grahovac.

-  Ovaj kontejner je rješenje našeg problema jer u hodniku škole više za njega nije bilo mjesta, a znao se i razbacivati okolo. Sada će biti sve na jednom mjestu. Kada se kontejner napuni, samo ćemo nazvati Unijapapir i oni će ga odvesti i isprazniti  -  objasnio je Grahovac.

Kontejner je učenicima donirao Grad Velika Gorica, kojeg će u sklopu projekta Ekoregije omogućiti i učenicima ostalih škola, aktivnim sakupljačima starog papira.

BARIŠIĆ: ŽELIMO PODIĆI EKOLOŠKU SVIJEST

- Učenici Područne škole Rakitovec su vrlo vrijedni i ako će im trebati veći kontejner i njega ćemo nabaviti. Oni su prvaci Zagreba i Zagrebačke županije u prikupljanju starog papira čime su do sada spasili 25 hektara šume. Cilj nam je podići ekološku svijest kod naše djece koja će je zatim širiti u svojoj obitelji i okolini čime ćemo svi pokazati kako je ekologija sastavni dio našega života  -  rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

61 učenik, nastavnici i ostali djelatnici Eko škole Rakitovec, svi zajedno su aktivno uključeni u sakupljanje starog papira, na što je ponosan ravnatelj Osnovne škole Vukovina Krešimir Matašin.

- Svi su vrijedno donosili papir, a mi s njim jednostavno nismo imali kamo. Ovako kad imamo kontejner on se može neko vrijeme puniti. Prostor je velik i moći ćemo prikupiti i znatno više papira nego do sada i nadam se da ćemo opet biti rekorderi. Očekujem i sličnu potporu Grada i za ostalih šest područnih škola Osnovne škole Vukovina. Na ovaj način možemo sačuvati hektare šuma. Važno je najmlađa pokoljenja naučiti da se sakupljanjem starog papira od sječe može sačuvati lijepa naša. A uz to, na ovaj se način može uštedjeti i nešto novca  -  ističe ravnatelj.

ČETVEROSTRUKI PRVACI

Učenici eko škole Rakitovec stari papir prikupljaju već 11. godinu. Od 2003. godine do danas broje 240 tisuća kilograma, što je 4884 očuvanih stabala ili 25 hektara spašene šume. Prvacima Zagreba i Zagrebačke županije proglašeni su čak četiri puta.

-  U početku je to bila skromna količina od sedam tona, dok smo u zadnje tri školske godine prikupili 102 tisuće kilograma starog papira, što je više od 2000 stabala  -  kaže koordinator Grahovac.