Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Caleb Krisp: Ivy Pocket


Današnju knjigu tjedna vam preporuča Rebeka Ćaćić, dugogodišnja članica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica i prava zaljubljenica u čitanje. Rebeka je učenica trećeg razreda Osnovne škole Jurja Habdelića koja naprosto obožava čitati.

Djeci svoje dobi (posebno curama, ali kaže da mogu čitati i dečki) preporuča da pročitaju serijal knjiga o Ivy Pocket, dvanaestogodišnjoj služavki čija mašta i samopouzdanje nemaju granica. Ono što se Rebeku posebno dojmilo u ovim knjigama su nevjerojatni zapleti i još nevjerojatniji raspleti te elementi fantastike koji se u njima pojavljuju.
Serijal obuhvaća tri knjige, a radnja se odvija u viktorijansko doba.

Prva knjiga Samo ne Ivy Pocket je mračna, ali i opako smiješna priča o Ivy koja se nekako uvijek nađe u samom srcu zavjera, nevolja i intriga. Djevojčica čezne za domom, obitelji i ljubavlju pa često izmišlja priče o obitelji kakvu si želi, lako se veže za druge ljude potpuno nesvjesna tuđih zlih namjera što često dovodi do duhovitih nesporazuma.
U drugoj knjizi Zaustavite Ivy Pocket djevojčica odlazi u London gdje je posvaja nova obitelj. Ona mora zaštititi Diamond Diamond i pronaći način da spasi prijateljicu Rebeccu prije nego bude prekasno. Ovaj roman je, kao i prvi, duhovit, zabavan, a krase ga iznenadni i urnebesni prevrati.

U trećem nastavku pod nazivom Donesite mi glavu Ivy Pocket, djevojčica je ponovno u bijegu od zle gospođe Always i njezinih slugu. Srećom, Ivy ima prirodne instinkte za prerušavanje i detektivske moći kojih se ne bi posramio niti Scotland Yard tako da izađe kao pobjednica bez obzira na složenost situacije u kojoj se našla.

Autora serijala o Ivy Pocket koji knjige piše pod pseudonimom Caleb Krisp, odgojili su strastveni knjižničari koji su ga zarazili ljubavlju prema književnosti. Živi u Australiji, u napuštenoj kućici duboko u šumi, a kako sam kaže, s vanjskim svijetom komunicira isključivo Morseovim kodovima i bubnjevima.
Nadamo se da će se i vama sviđati nevjerojatno zabavne i duhovite zgode i nezgode Ivy Pocket, ako što su se sviđale i Rebeki.

“A ako ovo slučajno još čitate i poznajete moć knjiga – kako otvaraju vrata drugoga svijeta, kako nude utočište i zemlju čuda, kako oduševljavaju i tješe, kako lome srca i bude nadu – e, onda nema potrebe da i vama zahvaljujem. Jer već znate da je život uz knjige jednostavno bolji. S tim na umu, molim vas da odmah izađete i izaberete novu pustolovinu.” Caleb Krisp

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA Caleb Krisp: Ivy Pocket pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.