Prijava

Vaša prijava

POHVALE PETKOM Srednjoškolci protiv nasilja nad ženama


Nije bez vraga ona stara narodna (i mudra) da na mladima svijet ostaje. Nego kako! Njihove inicijative, njihov elan, volja i upornost odavno su prešišali nas “stare” kojima je vrhunac zadovoljstva napraviti sav posao za taj dan, pa onda doći doma, najesti se, pa možda ako uspijemo, malo i prileći. Oni idu korak dalje. Uz knjige, ispite i učenja, pronalaze vrijeme i da se kreativno izraze, ali i da progovore o životnim problemima, ukažu na nepravde, razriješe dileme. Promišljaju mudro i odgovorno- prema sebi, ali i svijetu u kojem žive.

Jučer smo objavili i pohvalili grupu srednjoškolaca koja sudjeluje u EU natječaju povodom nadolazećih europskih izbora #ovajputglasam, a danas smo retke odlučili posvetiti gimnazijalcima koji su snimili kratak video za projekt White Rose Erasmus+ čiji je cilj ukazati na problem nasilja nad ženama. Velikogorička je gimnazija poslala i dvije učenice u London, na obilježavanje Svjetskog dana protiv nasilja nad ženama.

Ovaj video i projekt dolaze u vrijeme kad su hrvatski sudovi zatrpani predmetima o nasilju nad ženama (i djecom), kad svakodnevno čitamo o zlostavljačima koji su pušteni na slobodu. I neformalna inicijativa #spasime, koja je na Facebooku do sad okupila više od 36 tisuća članova, u Zagrebu će 16. ožujka održati prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.

Upravo zbog toga je priča Goričkih gimnazijalaca naša priča broj 1. danas, ali i naša Pohvala petkom.

Dečki i cure, bravo! Uzdamo se u rečenicu s početka teksta, u želji da svojim promišljanjem promijenite svijet koji vam ostavljamo u nasljeđe.

 

Objava POHVALE PETKOM Srednjoškolci protiv nasilja nad ženama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.