Prijava

Vaša prijava

Judo klub Fuji: Ovako se radi promjena!


Judo Inkluzija je projekt većinski financiran od strane EU fondova i grada Velike Gorice, čiji je cilj integracija djece bez poteškoća u zajedničkim sportskim aktivnostima s djecom s poteškoćama i brisanje ‘posebnog tretmana’ djece za stvaranje pozitivnog osjećaja vrijednosti i jednakosti. Partneri projekta su judo klub Pinky, grad Velika Gorica i sportski Savez osoba s invaliditetom Velike Gorice.

Marina Drašković (u sredini)

“Projekt je stvarno velik i traje tri godine. Sve smo radili sami uz pomoć dečkiju iz Ureda za poduzetništvo, investicije i fondove EU u Velikoj Gorici, voditelja ureda Krešimira Majića koji je veliki posao uradio prilikom pisanja projekta i Ivana Čobanova administrativnog voditelja projekta te koji su nam cijelo vrijeme pružali veliku podršku”., objasnila je Marina Drašković, osnivačica Fuji judo kluba osoba s poteškoćama.

Aktivnosti projekta uključuju redovite treninge, turnire, izlete, druženja, izložbu fotografija, dokumentarni film i na kraju pisanje knjige u formi kurikuluma koji bi sadržavao sve tehnike juda prilagođene osobama s cerebralnom paralizom te koja bi bila besplatna za sve judo klubove u Hrvatskoj.

Ovacijama zbog uspješno provedenog projekta se pridružila i Sanja Delladio, voditeljica judo škole Pinky, istaknuvši kako je ideja kroz sljedeće tri godine okupiti što veći broj djece bez poteškoća uključiti u neporedan rad s djecom s poteškoćama radi širenja pozitivne slike o njihovom radu i izvan dvorane. “Moja zadaća u judo klubu Pinky je pokazati zdravoj djeci s kojom radim, koja se boje, a boje se nepoznatog što je prirodno, maknuti sve to nepoznato, da im pokažemo da svi oni imaju svoje vlastite potrebe te da su samo načini na koje ih ispunjaju drugačiji, a jednom kada djeca dođu u Fuji judo klub vrlo ih je teško potjerati vani”, kaže Delladio.

 

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić je pak najavio izgradnju novog polivalentog prostora u centru grada.

Glavni junaci konferencije su bili Lana Mićanović, Daksa Ana Lasić i Fran Krasnić, iznenađeni i spontani govornici koji su na najbolji način svima prisutnima najbolje objasnili što za njih znači Judo Inkluzija.

Lana Mićanović, dugogodišnja članica judo kluba Fuji je objasnila da iako oni nemaju svoju dvoranu, mogu koristiti dvoranu judo kluba Pinky čiji članovi kod njih dolaze svake subote i pomažu im te kako su svi postali jedna velika obitelj. Posebno je istaknula kako joj se sviđa njihova inkluzija te smatra da njome mogu puno postići.

Vizualni identitet Judo Inkluzije je ilustracija nastala po članici judo kluba Pinky, Daksi Ani Lasić i Franu Krasnića, članu judo kluba Fuji. Ana je pokupila ovacije prisutnih iskazavši kako joj je drago što će sada vidjeti koliko smo mi svi različiti ali zapravo slični i da se oko toga ne treba raditi velika drama te da bi svaka osoba kao pojedinac trebala razumjeti probleme drugih jer problema svi imamo.

“Kada sam počeo trenirati, treninzi su izgledali potpuno drugačije od mojih dotadašnjih fizikalnih terapija te me je bilo pomalo i strah. No vrlo brzo sam prestao razmišljati tako i shvatio da to nije nikakav problem, pogotovo kad sam vidio svoje trenere. Svi smo kroz godine postali vrlo dobri i razvili smo svoj stil treninga koji da sada damo bilo kome drugome ne bi ga uspio ponoviti”., istaknuo je Fran Krasnić.

 

 

Za sve nevjernike, pozitivne promjene u Hrvatskoj su moguće, događaju se i postoje ljudi koji ih žele dijeliti i širiti. Fuji klub osoba s invaliditetom, je kako sami kažu, samo početak da grad Velika Gorica postane primjer inkluzije i standard, a ne nešto posebno.

“Ono što smo mi postigli ovim projektom je jedan standard koji bi ja voljela da preslikamo ne samo na druge judo klubove nego i na druge sportove jer ako doista želimo napraviti promjenu moramo krenuti iz našeg područja. Ne možemo odmah mijenjati cijeli svijet ali možemo malo po malo mijenjati ljude oko sebe”., zaključila je Marina Drašković.

 

Objava Judo klub Fuji: Ovako se radi promjena! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Obavijest

FOTO Jurjevski krijes u Kobiliću