Prijava

Vaša prijava

POHVALE PETKOM Murteranka pohvalila Turopoljski fašnik, najviše oduševljena zajedništvom


Kao novopridošlica u grad Veliku Goricu nedavno sam doživjela svoj prvi Turopoljski Fašnik. Pošto su maškarane radosti kod mene doma i više nego popularne te imaju 130 godina tradicije održavanja, bilo je zanimljivo vidjeti kako to izgleda tu kod vas.
Moram priznati da sam ostala ugodno iznenađena veličinom fašničke povorke, izradom maski koje su me posebno oduševile jer sam mogla prepoznati neke stvari s kojima su se vječno dobro raspoložene maske rugale, što je pridonijelo mom veselju. Također me oduševio broj stanovnika koji je u fašniku i sudjelovao, al ii onaj nemaškarani dio koji ga je pratio. Bilo je lijepo vidjeti da je Fašnik podržan u tolikom broju.

Najveće oduševljenje je izazvao sveprisutni kolektivizam, bilo da su to ljudi koji zajedno rade, npr. u vrtiću, skupina starih prijatelja ili nešto drugo te da su se svi jednako potrudili dobro zabaviti taj jedan dan u godini kada je sve dopušteno. Za nekoga tko maškare gleda čitav život i okužen je njihovom mistikom i jakim natjecateljskim duhom, ovo je bila još jedna lijepa, samo različita priča u kojoj se cijene iste maškarane vrijednosti. Mogu sa sigurnošću reći da je Turopoljski Fašnik oduševio i da mu se veselim i iduće godine.

Katarina.

Objava POHVALE PETKOM Murteranka pohvalila Turopoljski fašnik, najviše oduševljena zajedništvom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.