Prijava

Vaša prijava

Do srpnja otvorenje Spomen parka i Muzeja 153.brigade HV-a


Do srpnja bi trebao biti otvoren Spomen park i Muzej 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni. Najavljeno je to prilikom današnjeg obilaska građevine koja je već pod krovom, predstoje joj još završni radovi.

“Gotovi su grubi građevinski radovi, rade se instalacije, pregradni zidovi, hidroizolacije krova, toplinske izolacije, a ovih će se dana zatvoriti i stolarija. Zadovoljni smo dinamikom radova i sve je unutar zadanih okvira”, kaže nam Željko Črnjak iz gradskog komunalnog ureda.

Eksponati, video projekcija, popis poginulih

U samom opremanju Muzeja i Spomen doma sudjeluje i Udruga 153. brigade HV-a koja će za muzej donirati brojne eksponate; od odora, sredstava veze, naoružanja… Bit će tu i karta ratnog puta, prostorija kino dvorane s video projekcijom kao i počasni popis imena svih pripadnika brigade koji su život dali za samostalnost Hrvatske, govori nam predsjednik Udruge 153. brigade HV-a Ivan Zagorac. Kroz brigadu je prošlo 5818 bojovnika, 452-oje je ranjeno, a život je izgubilo 74 vojnika.

“Da se ne zaboravi kako se stvarala Domovina Hrvatska, da se ne zaboravi Domovinski rat, a pogotovo da ostane sjećanje na sve branitelje, posebice pripadnike naše brigade”, govori Zagorac.

Počasno mjesto dobiva Spomenik hrvatskom branitelju

U središtu vanjskog djela spomen parka biti napravljeno i centralno spomen obilježje hrvatskom branitelju, a taj je posao povjeren akademskom kiparu Mladenu Mikulinu, inače autoru i spomen obilježja, Golubice, na ulazu u gradsko groblje. Muzej će biti uređen u suradnji s kustosima Muzeja Turopolje iz Velike Gorice i u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.

“Time bi taj kompleks do kraja godine dobio svoje sadržaje, ne doduše u potpunosti ali bit će velikim djelom gotov. Nabavili smo i nekoliko helikoptera, imamo i tenk, te još nekoliko eksponata i sve ćemo to pripremiti. Očekujem da će kroz godinu, godinu i pol dana cijeli kompleks i s parkiralištem biti u potpunosti gotov”, zadovoljan je i gradonačelnik Dražen Barišić.

U suradnji s dječjim vrtićima, školama i udrugama bit će organizirani i dolasci na prostor Spomen parka. Postat će ovo počasno povijesno mjesto borbe, obrane i stvaranja samostalnosti Hrvatske, čemu su doprinijeli i velikogorički borci. Uspomena na povijest i na njih ovdje će zauvijek živjeti.

Galerija fotografija:

Objava Do srpnja otvorenje Spomen parka i Muzeja 153.brigade HV-a pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.