Prijava

Vaša prijava

Tumor dojke nije više samo kvržica, žene ga često ne prepoznaju


Nekad je to bila kvržica, pa se po tome znalo da je stanje alarmantno i žena bi odmah pohitala na pregled. Danas se tumor dojke manifestira na razne načine, kod žena razne dobi i zbog raznih, posebice hormonskih utjecaja. Danas više nije pravilo da žene iznad 40 češće obolijevaju od raka dojke, govori nam predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, Đurđa Dehin. „Godine više nisu mjerilo, možete imati 18, 28 ili 78 i opet oboljeti od raka dojke“, govori nam Dehin dok na Tržnom centru, s kolegicama, prijateljicama, građankama dijeli narcise- simbol borbe protiv raka dojke. Iako su žene ove bolesti svjesnije nego prije, dodaje, i dalje bi odaziv na besplatne mamografske preglede mogao biti bolji. „Mi im pošaljemo poziv na besplatan pregled, one trebaju samo doći, a dogodi se situacija da mobilni mamograf dođe u selo gdje je 30 prijavljenih žena, od čega se pojavi tek njih deset. To smatram vrlo neodgovornim“, oštra je naša sugovornica.

Ipak rezultati na godišnjoj razini govore kako se stanje popravlja. Iako se možda na vrijeme ne otkrije, jer godišnje se tumor dojke dijagnosticira kod 2500 žena u Hrvatskoj, smanjuje se broj smrtnosti. Tako je 2017. godine broj umrlih žena prvi put pao ispod 1000 žena godišnje, što je dobar pokazatelj.

Udruga edukacijom protiv raka dojke, uz besplatne preglede, organizira i niz stručnih edukacija i predavanja, održavaju predavanja i u srednjim školama za djevojke. „Mi smo uvijek i svima na raspolaganju. Kad nas pozovu- dolazimo“, govori Dehin koja podsjeća žene na važnost redovitog samopregleda jer svaka žena, dodaje, najbolje poznaje svoje tijelo i promjene na njemu.

Humanitarnu prodaju narcisa, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, popratili su brojni građani koji su na četiri punkta u gradu mogli kupiti ovo prekrasno žuto cvijeće, vjesnike proljeća. Kupio ih je i gradonačelnik Dražen Barišić, uz poruku o važnosti prevencije ove zloćudne bolesti.

Objava Tumor dojke nije više samo kvržica, žene ga često ne prepoznaju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.