Prijava

Vaša prijava

Nikola Tretinjak iz Bapča za sada vodi u izboru za najboljeg poljoprivrednika


I ove godine europarlamentarka Marijana Petir uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista organizira izbor za najboljeg poljoprivrednika, a koji je sad ušao u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je deset najboljih među koje je ušao i Nikola Tretinjak, 23-godišnji mladić iz Bapča. ..

Većina njegovih vršnjaka rekla bi da mladi poljoprivrednik Nikola Tretinjak (23) ima život iz noćne more. Budi se svako jutro oko 3.30. Odmah nakon jutarnje higijene ulazi u kombi i vozi svježe povrće na veletržnicu, a potom mamu na Dolac, gdje će njihove proizvode prodavati dugogodišnjim mušterijama.

Pomogne joj izložiti povrće, a onda vozi ambalažu doma. Prije dolaska radnika mora napraviti plan rada za taj dan i pripreme za njih. Tek tada zapravo počinje njegov radni dan, navodnjavanje plastenika, priprema zemlje, održavanje strojeva, kultiviranje, sadnice kelja, zelene salate, mrkve, mladog luka čekaju na njega.

Oko 10 već se javljaju iz trgovačkih centara s korekcijama narudžbi, pa Nikola mora biti spreman svakom nadopuniti zalihe. Onda mora naći vremena za papirologiju, pisanje ponuda, računa i otpremnica. Nakon toga odlazi na Dolac po mamu, pa se vraća na polje, opet zalijevanje, kultiviranje i drugi poslovi. Usput obavi jedan ili dva obroka, navečer se istušira oko 22 sata, upali TV koji mu je u službi noćne lampice, tek da nakon gašenja sobnog svjetla ima polumrak po kojem će sigurno doći do kreveta. Čak i da hoće, ne može dulje držati oči otvorenima, tijelo se tada, kaže nam, samo gasi.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje, a za Nikolu možete glasovati ovdje

Objava Nikola Tretinjak iz Bapča za sada vodi u izboru za najboljeg poljoprivrednika pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.