Prijava

Vaša prijava

I Gorica se našla na listi “pametnih” digitaliziranih gradova, ali evo što nam nedostaje


Kad je u pitanju digatalizacija i “smart city” pristup daleko najviše mjesto na toj ljestvici zauzima Rijeka, pa i Zagreb, donosi portal gradonacelnik.hr. Veseli što je Gorica ipak ušla u društvo srednjih gradova koji streme još boljoj opremljenosti i digitalizaciji, uz Karlovac i Zadar, dok su pak najuspješniji u tom polju, kad govorimo o gradovima manjim od 50 tisuća stanovnika Dubrovnik, Samobor, Sisak, Koprivnica i Varaždin.

A evo što sve ulazi u pojam pametnog grada, što je ono po čemu Gorica prednjači, a na čemu još treba poraditi:

Aktivno participiranje građana u izradi proračuna

Što se tiče dostupnosti gradskih podataka, samo Rijeka, Zagreb, Pula i Dubrovnik imaju jasno označene otvorene setove podataka na svojim Internet stranicama. Kad je u pitanju participacija građana u odlučivanju, tek nekoliko gradova ima razvijene sustave za interaktivno digitalno provođenje javnog savjetovanja i mogućnost on-line participacije građana prilikom izrade proračuna. Interaktivno sučelje za proračunsko planiranje tako imaju tek Rijeka, Pula i Sisak,
Što se tiče društvenih mreža, gradske uprave s građanima naviše komuniciraju preko Facebooka, na drugom mjestu je Twitter, a onda Instagram i YouTube. Najaktivniji u svojim kategorijama su Rijeka i Pula. Konkurencija je, pak, puno dinamičnija u kategoriji malih gradova u kojoj na vrh izbijaju Samobor, Bjelovar i Dubrovnik

U Gorici odlično posložen vizualizirani katastar

U grupi srednjih gradova kao digitalno najnapredniji se ističe Grad Pula koji sustavno i na vrlo pregledan način prezentira svoje usluge i dostupne podatke svojim građanima te podiže standarde u odnosu na transparentnost i interakciju s građanima. U odnosu na kriterije koje se odnose na specifična funkcionalna i tehnološka rješenja slijede ju Karlovac, Velika Gorica i Zadar. Velika Gorica i Zadar istaknuli su se kompleksnošću svojih geografskih informacijskih sustava, pri čemu Velika Gorica ima vizualiziran registar katastarskih čestica, a Zadar digitalizirane prostorne planove na vrlo detaljnoj razini.

Iako sve više gradova postupno digitalizira svoje poslovanje i ulaže u ‘smart-city’ rješenja, naši su gradovi tek u ranom stadiju digitalne tranzicije, jednako kao što je i Hrvatska kao država, po digitalnoj spremnosti društva i gospodarstva, na samom začelju Europe, piše portal, a više pročitajte ovdje.

Objava I Gorica se našla na listi “pametnih” digitaliziranih gradova, ali evo što nam nedostaje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.