Prijava

Vaša prijava

Ovo su mali Goričani za velika europska pitanja


Mali aktivni Velikogoričani, članovi Dječjeg gradskog vijeća, Mara Miličević (14) i Matija Dražetić (13) vratili su se iz Bukurešta gdje su na poziv UNICEF-a predstavljali Hrvatsku na međunarodnoj konferenciji „Sudjelovanje djece u donošenju odluka i politika na razini Europske unije“.

Na Konferenciji je predstavljena Dječja deklaracija iz Bukurešta o participaciji djece u procesu donošenja odluka na razini EU-a. Mara je održala govor tijekom susreta s rumunjskom premijerkom Vioricom Dancilom te joj, zajedno s kolegama iz Rumunjske i Finske, uručila Dječju deklaraciju.

„Bilo mi je super! Upoznala sam puno mladih ljudi iz drugih zemalja. Djeca iz Rumunjske napravila su odličan posao. Ovo je prva dječja deklaracija takve vrste u Europi. Kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem Europske unije, vjerujem da ćemo nastaviti s onim što smo ovdje započeli”, rekla je Mara.

„Moj dojam je odličan. Mislim da ono što su djeca iz Rumunjske napravila i započela odlično, vrlo hrabro i jako dobro predstavlja dječju participaciju. Neke stvari treba mali doraditi, ali je mnogo više dobrih i inovativnih stvari. Nadam se da ćemo nakon unošenja deklaracije u praksu olakšati i poboljšati dječju participaciju u EU“, nadovezao se Matija.

Dječja deklaracija o participaciji djece u procesu donošenja odluka na razini EU-a dokument je koji je napisao Odbor djece iz Rumunjske, a njena je ideja mobilizirati europske institucije i države članice da uspostave formalne strukture i mehanizme koji će promicati pravo djece na sudjelovanje u odlučivanju. Inače, na Konferenciji, koja se održala u Bukureštu 6. i 7. svibnja, kao dio službenog kalendara presjedanja Rumunjske Vijećem Europe, sudjelovalo je više od šezdesetero djece iz zemalja Europske unije te brojni stručnjaci za prava djece, europski visoki dužnosnici i političari.

Objava Ovo su mali Goričani za velika europska pitanja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.