“Ideja je stigla jer smo htjeli napraviti nešto da ostane u Pokupskom iza nas, a onda smo se sjetili starih sorti voća koje u našem kraju izumiru te smo to htjeli revitalizirati i sačuvati jer se radi o zdravom uzgoju, znači nema prskanja i ostalih kemikalija”., objasnila je Zorica Šestak, predsjednica kluba žena Pokupsko.

Klub žena Pokupsko je dobitnik dvadeset tisuća kuna sredstava Ininog natječaja, projekta osmišljavanja zaštite okoliša i prirode, “Zeleni pojas” za sufinanciranje ekoloških projekata. Dobivenim sredstvima Klub je prošle godine kupio i posadio 120 sadnica kruške tepke i oko šezdesetak sadnica cvijeća perunike koje je ujedno i jedan od simbola Republike Hrvatske.

“Ruška tepka ili kruška tepka se još može naći u nekim područjima kod nas u Hrvatskoj,a postala je popularna jer ona rodi svake godine, a iz nje se peče fina rakija”., objasnila je predsjednica kluba žena Pokupsko Šestak.

Klub tu nije stao i ove godine su za praznik rada koji se održavao prvog svibnja,  u prostor sadnica postavili tri rustikalne klupe i stolce, tri koša za smeće dok su uz rub parcele posadili ukrasno grmlje.

“Za prvi maj smo prezentirali projekt javnosti te smo im pokazali što smo sve napravili, čak su nam do tada i te mlade perunike procvale zbog čega smo bili jako radosni te smo napravili malu vrtnu zabavu kojoj su prisustvovala i djeca iz škole koja su to uveličala i priredbom”., istaknula je Zorica Šestak.

Na pitanje kako se takve stvari postižu uz pomoć male količine sredstava, Šestak je objasnila, kako je udruga većinu toga radila i sadila sama, uz pomoć općine Pokupsko i radnika koji su radili na javnim radovima u sklopu projekta “Uredimo našu općinu”.

Održana je  i edukacija o šumskim voćkaricama s djecom OŠ Pokupskog, u suradnji s Damirom Drvodelićem, docentom na Zavodu za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te su na kraju radionice na poklon dobili voćke koje su također zasadili u svoj novi vrt.

Udruzi još preostaje izvještaj koji će podnijeti INI te se nadaju da će sve posađeno cvasti, a od budućih projekata, udruga bi doslovce htjela zaokružiti cijelu priču starom autohtonom ogradom napravljenom od grabra te  obnoviti stari bunar kojim bi se voćke i cvijeće naknadno zalijevale.

 

Objava Zaštitimo autohtono za buduće generacije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.