Prijava

Vaša prijava

KOSNIČKE VEČERI Čuvanje tradicije i kulture u najrubnijem djelu Turopolja


Red glazbe, pa red fine domaće hrane, tu je i turopoljsko narodno ruho i najljepše od starine, a ljudi na ulici susreću se i druže, uz čašicu razgovora i nezaobilazan osmijeh. Tako je otprilike izgledalo za vikend u Kosnici gdje je obilježen Dan mjesnog odbora uz već tradicionalne Kosničke večeri koje su i ove godine ugostile brojna kulturno umjetnička društva. Tako su u Kosnici bili članovi KUD-a Čiče, Ščitarjevo, KUD Klas, Kravarsko, Turopoljska zvona i Vesela Šokadija, nabrojao nam je Filip Margić iz Udruge Turopoljska tradicija.

Članovi udruge ove su godine pripremali fine domaće kolače i druge specijalitete. „Udružilo se cijelo selo kako bi naši gosti i sudionici bili zadovoljni i siti“, govori nam Jasmina Čerkez iz udruge. A ovo je tek jedna od mnogih aktivnosti koje udruga provodi: uređuju okoliš, izrađuju ukrasne košare, sade cvijeće, a surađuju i s dječjim vrtićima i komunalnim poduzećem.

Dan Kosnice bila je i prilika da i vodeći kažu ima li problema koje tište mještane i ide li se ka njihovom rješenju. Predsjednik Mjesnog odbora, Goran Miličević apelirao je na bolju komunalnu infrastrukturu, kaže kako s nestrpljenjem očekuju aglomeraciju. „Kosica je veliko mjesto, ima puno mještana i to je minimum standarda koji moramo imati“, kaže Miličević. Pozvao je i ostale udruge da se uključe u buduće planiranje i organizaciju Kosničkih večeri koje su ponovo okupile velik broj mještana ovog goričkog rubnog naselja. „Ovaj je događaj značajan u našem mjestu jer pokazuje zajedništvo domicilnog stanovništva i doseljenika. Ovo su događaji koji pokazuju kako svi mogu surađivati i dijeliti kulturu jedni s drugima“; zaključio je Miličević.

Objava KOSNIČKE VEČERI Čuvanje tradicije i kulture u najrubnijem djelu Turopolja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.