Prijava

Vaša prijava

FOTO VG FEST- Prvi dan uz Neki to vole vruće i eko radionice


Preko tristotinjak mališana okupilo se jučer u parku ispred muzeja Turopolje na eko radionicama “Ne VGtiraj nego recikliraj”, održanoj u parku ispred muzeja Turopolje, u sklopu programa “Pametno gospodarenje otpadom” u organizaciji grada Velike Gorice i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.
Djeca su u sklopu zadatka sakupljala otpadnu plastiku koju su kasnije prekrajala u plastične haljinice kojima su oblačila koru drveta te tako pokazala svoje znanje o važnosti ekološki prihvatljivog materijala te kako izgleda uništavanje planeta plastičnim otpadom.

“Izabrali smo djecu predškolske dobi zbog toga što smatramo da je iznimno bitno ekološki obrazovati naše najmlađe generacije koje će kasnije putem ovih i sličnih radionica imati priliku pravovremeno i aktivno djelovati u očuvanju okoliša”, istaknula je Meri Barišić, viša stručna suradnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Eko Eko za klince i odrasle

Održavale su se radionice dinamičnog tempa punog ciklusa, u trajanju od dva sata, gdje su se djeca svakih deset minuta izmjenjivala na štandovima svih predstavljenih udruga. Na jednoj od radionica djeca su na postavljenu maketu planeta Zemlje lijepila plastični otpad, vizualizirajući nastanak tzv. osmog plastičnog kontinenta zbog pretjerane upotrebe plastike.

“Sva djeca rade na istu temu te su izrađivala cvjetove od različitih otpadnih materijala i moram istaknuti da je svaki cvijet ispao drugačiji što je i više nego uspješno prenijelo našu poruku o tome da otpad doista može biti korisna sirovina čak i u umjetničke svrhe”., poručuje Sanja Kalambura, profesorica Veleučilišta Velike Gorice.

Radionici “Ne VGtiraj nego recikliraj” su se pridružile slobodne umjetnice Marija Lovrić, Jadranka Hlupić Dujmušić, studenti biologije BIUS, Šumarija Velike Gorice te udruge Biotika i pčelarstva “Turopolje”. Pčelar Dario Frangen je djeci govorio o važnosti pčela u održavaju ekosustava planeta Zemlje.

“Djeci smo opisivali pčelinji život, dakle gdje pčela živi, što ona zapravo radi, njenu funkciju u košnici, važnost oprašivanja i cijeli jedan aspekt povezan vezan za trenutne klimatske promjene koje na pčele jako utječu. Na ovaj način smo pokušali djecu afirmirati od malih nogu i naučiti ih da Zemlju moramo čuvati da bi je kasnije predali drugima iza nas u što boljem stanju i što manje uništenu”., istaknuo je Dario Frangen.

Neki to vole vruće oduševili hitovima

Tijekom dana održane su i radionice o izradi prirodne kozmetike, zelene optike ili pak terarija u tegli, a prvi dan VG Festa zatvorili su Neki To vole vruće s popularnim hitovima, od Californije, Bojlera pa do Jeans generacije. Iako je publike više sjedilo u okolnom kafiću ili na panjevima te kao da se i pomalo čudilo što se tu sve događa, na podiju su se rasplesali gosti, turisti iz Kine, i svi oni koji su s Jimmijem i Šomijem proveli mladost.

I danas je bogat program; od acro yoge, plesa na svili i u ringu, a navečer je projekcija filma na otvorenom “A plastic ocean”

 

Objava FOTO VG FEST- Prvi dan uz Neki to vole vruće i eko radionice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.