Prijava

Vaša prijava

40 godina vatrogastva u Gorici: Hvala što nas čuvate!


Javna vatrogasna postrojba velika Gorica slavi svoj 40. rođendan, a to je ujedno i 40 godina vatrogastva u Velikoj Gorici. Tim su povodom cijeli vikend vatrogasna događanja, pa je tako danas održan svečani mimohod i smotra vatrogasnih postrojbi i vozila Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice. Građani i prolaznici imali su prilike pogledati vatrogasnu spremu, te čuti čime raspolažu naši vatrogasci.Završnica vatrogasnog vikenda je sutra, kad je od 8 sati na rasporedu veliko vatrogasno natjecanje, 3. Fire combat.

Jučer je pak održana svečana sjednica na kojoj su se prisutni prisjetili ove, 40 godina duge vatrogasne priče koja je počela 1979. godine prošlog stoljeća kada je službena procjena grada Zagreba i preporuka tadašnjeg SUP-a izglasala odobrenje za osnivanje ispostave vatrogasne brigade Zagreb u DVD-u Velika Gorica.

Skromni počeci vatrogastva u Gorici

U samim počecima DVD-a Velika Gorica, radila je tek nekolicina vatrogasaca, mala skupina entuzijasta s tri službena vozila, dok je prvi zapovjednik bio je Stjepan Fabijančić Japa, ujedno i jedan od osnivača projekta Vatrogasnog doma. Početkom 2000. godine temeljem Zakona o vatrogastvu, Gradsko poglavarstvo grada Velike Gorice donosi odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, za čijeg je zapovjednika, nakon brojnih izmjena, postavljen Borislav Turan, koji tu dužnost obnaša do danas.

Tijekom godina DVD Velika Gorica ubrzano raste pa se broj zaposlenih penje na dvanaest vatrogasaca po smjeni i dolaze nova suvremena vozila. Danas naš grad čuvaju 44 profesionalna vatrogasaca te je zadnjom procjenom Gradskog vijeća donesenom 2017. godine DVD Velika Gorica svrstan u kategoriju 5, što znači najmanje 12 zaposlenih u četiri smjene uz zamjenika i zapovjednika.

“Danas ovdje svjedočimo postojanju četrdeset godina Javne vatrogasne postrojbe i njenom ubrzanom rastu i razvoju te smo okruženi s mnogo različitih faktora, od cesta do zračne luke, koji svakodnevno sa sobom donose različite opasnosti i sa samo jednim čovjekom. Vatrogascem koji više od 150 godina nosi svoju uniformu i koji je obećao sve to štititi i u sekundi reagirati na sve izazove koji su oko nas”., istaknuo je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Danas JPV Velika Gorica pokriva područje veličine 552 četvorna kilometra te u svom radu surađuju sa s društvima Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice te DVD-ima općina Pokupsko, Orle i Kravarsko. Ovim tekstom, koji donosi samo djelić njihove povijesti i požrtvovnosti želimo iskazati svoju zahvalnost svim vatrogascima što svakodnevno čuvaju naše dragocjene domove i nas.

Katarina Ježina

 

Objava 40 godina vatrogastva u Gorici: Hvala što nas čuvate! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.