Prijava

Vaša prijava

Spektakl borilačkih sportova u goričkoj areni pod vedrim nebom


Karate, hrvanje, boks, taekwondo, judo- borilački sportovi u Velikoj Gorici imaju svoju publiku, imaju svoje polaznike i što je najvažnije- sve su prisutniji i ostvaruju zapažene rezultate. Pokazala je to i Noć borilačkih sportova, održana u subotu pod vedrim nebom u ringu Parka dr. Franje Tuđmana koja je okupila brojne Goričane, gledatelje, natjecatelje, trenere, velike i male. Svi oni bili su dio jedinstvenog hrvatskog borilačkog spektakla, manifestacije koju je prepoznao i visokim pokroviteljstvom podržao čak i Ured predsjednice Republike, noći koja iz godine u godinu brojčano raste i sportova koji broje sve više poklonika.

“Ponosan sam i sretan kad vidim koliko se ljudi večeras odazvalo, koliko ih podržava ovo sportsko događanje. Naši sportaši to zaslužuju jer cijelu godinu postižu zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu”, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora, zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec uvjeren kako će i mnogi mladi koji su tu večer bili podrška u publici, krenuti njihovim stopama.

I zaista, bavljenje sportskim aktivnostima od malih nogu doprinosi razvoju djeteta, a sportovi poput borilačkih razvijaju motoriku, fokus, kognitivne sposobnosti. “Svako dijete preko sporta i proces treninga nauči se lakše nositi sa svakodnevnim problemima vezanim uz školu, privatni život, uče poštivanje autoriteta, kako se nositi s pobjedom ili porazom, a uz fizički naravno da je važan i mentalni aspekt svakog treninga i natjecanja”, govori nam trener Karate kluba Velika Gorica Goran Živković. Za Noć borilačkih sportova, dodaje, pripremali su se desetak dana, a predstavili su se kroz najmlađe polaznike, juniore i kadete koji su prikazali tehnike borbe, napada ili obrane. “Ovakva nam manifestacija puno znači, posebice jer je jedinstvena u Hrvatskoj i naši mladi imaju prilike pokazati što znaju i mogu”, govori Živković te dodaje kako članovi KK Velika Gorica unazad osam godina nižu značajne uspjehe u svjetskim i europskim borilačkim arenama.

Velik je interes u Gorici i za hrvanje, potvrđuje nam predsjednik Hrvačkog kluba Velika Gorica, Anri Targuš. “Djeca su fenomenalna, pravi sportaši, a u kolekciji imamo već 40-ak osvojenih medalja s prestižnih natjecanja, prvake Zagreba i Zagrebačke županije”, kaže Targuš. U klubu trenira 40-ak polaznika, među njima i djeca s posebnim potrebama, intelektualnim ili fizičkim poteškoćama, no hrvanje je zaista sport- za svakoga.

“Neki roditelji imaju lošu percepciju jer mise da će se njihovo dijete ozlijediti, ali ozljeda ovdje gotovo i nema. Ima ih čak manje nego u bilo kojem drugom sportu. U početku djeca upoznaju svoje tijelo, uče osnovne padove i tek nakon par godina idu prvi zahvati”, razuvjerava nas Targuš. Ovo je i sport u kojem se radi na samopouzdanju, suočavaju se sa svojim mentalnim stanjem, razvijaju psihu. “Hrvač je univerzalni sportaš jer radi sve- od akrobatike , do fleksibilnosti tehnike, razvija inteligenciju”, zaključuje.

Nekoliko stotina natjecatelja, polaznika goričkih borilačkih klubova i sami će potvrditi kako im je ovakav sport- prvi izbor. To čak nije sport, dodaje nam Mislav Kovačević iz Boksačkog kluba Velika Grica, već- način života.

“Tu si sam. Samo ti i trener, ovisiš o sebi. Mnogo sam naučio i sazrio i kao sportaš i kao osoba”, govori nam Mislav.

Vjerujemo da će i brojni mali sportaši, koji su tek krenuli ili se tek odlučuju, možda i sami krenuti profesionalnim vodama borilačkog sporta. Za njih mjesta u Velikoj Gorici uvijek ima, a uz ovako dobre i kvalitetne trenere i klubove, uspjeh im ne izostaje. Baš kao što nije izostao ni uspjeh još jedne spektakularne noći Borilačkog sporta koja je sjajila baš kao vatromet koji je te večeri obasjao zvjezdano sportsko nebo nad Velikom Goricom.

Foto: Mario Žilec

Objava Spektakl borilačkih sportova u goričkoj areni pod vedrim nebom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.