Prijava

Vaša prijava

Tri dana Ivanja odlična generalka za 100.obljetnicu


Gdo ni popil gverc pod šatorom na Ivanju u Buševcu ne zna kaj je propustil. Ovo slatkasto medno piće najbolje osvježava u vruće ljetne dane. Gverc s ledom, uz njega koji medenjak, dok se stišćeš na klupici ispred crkve. Ma boljeg prizora ne buš našel ni na Gospi u Vukovini. Ovogodišnji gverc za mnoge je ipak bil bez leda, jer su se temperature malo spustile, baš kao i kiša koja nije pokvarila planove ali je zato organizatorima zadala još malo muke. Nema veze, govori nam predsjednik OSS-a Buševec, Nenad Rožić- na sve su spremni. I moraju biti. Ova im je proslava svojevrsna generalka, jer nagodinu slave 100.obljetnicu, a s njom dolazi i više posla, obaveza, planova, programa i aktivnosti. No za to Buševčani ne brinu.

Počeli su se pripremati na vrijeme, pa tako već sad znaju ključne datume u idućoj godini. Počinju s cjelovečernjim koncertom u dvorani Gorica početkom travnja, za Ivanje, 28.6 je svečana sjednica, misu iz crkve uživio će prenositi HRT, otvorit će službeno i etno zadrugu, predstaviti zastavu društva, otvoriti spomenik Seljačkoj slozi… I dok tako Rožić nabraja što je sve pred njima, proslava je samo mali dio cjelogodišnjeg posla. Ono što ih posebno veseli nastup je u Rusiji, na folklorijadi na koju će se uputiti taman nakon centralne proslave, u srpnju. Tamo će, po izboru CIOF-a , predstavljati Turopolje i Veliku Goricu u društvu 75 društava iz cijelog svijeta.

Zato, nije ni čudo da su ovogodišnji program Ivanja, uz koju vremensku nepriliku, odlično odradili. Najuspješnija je, priznaje Rožić, bila Štruklijada. Lijepo vrijeme i fine štrukle izmamile su brojne posjetitelje, a Društvo žena pripremilo je (a toliko se pretpostavljamo i pojelo) oko 4000 štrukli. Subota je bila pak rezervirana za malonogometne i vatrogasne turnire za djecu i mladež, dok je nedjeljni program ponudio sadržaja za pjesmu i ples. U goste u Buševec stigli su KUD Lađevani kod Slunja, FA Sveta Nedjelja, KUD Sloga, Miklouš, KUD Glinska tamburica iz Gline te Gruppo Folklorico Gregoriano iz Italije. Jelo se, pilo, plesalo, nazdravljalo do sitnih sati. Ma bolje da se uvjerite sami, u bogatoj galeriji fotografija koje su „okinuli“. Da, još su stigli sve i pofotkati!

Objava Tri dana Ivanja odlična generalka za 100.obljetnicu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Nova akcija darivanja krvi