Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Tomislav Matić: Iščezla Hrvatska


Mladi povjesničar Tomislav Matić u knjizi „Iščezla Hrvatska“ donosi nam panoramu tekstova o starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti, o građevinama, kupalištima, okupljalištima, prometalima, klubovima i ostalim fenomenima koji su postali dio našeg kulturnog nasljeđa ili pop kulture. O onome po čemu smo nekad bili prepoznatljivi, o onome što nas je veselilo i na što smo bili ponosni.

Osim o čuvenom Sulejmanovom mostu na Dravi i putničkoj postaji iz 19. stoljeća na Velebitu koja kao da je ispala iz filmova o Divljem zapadu, čitat ćete i o sanatoriju na Medvednici, zagrebačkom paromlinu, Samoborčeku, masonskoj loži u Osijeku, zrakoplovnoj bazi na otoku Visu ili kupalištu na Savi, ali i o svilarstvu u Slavoniji, opatijskom festivalu, Danu dječje radosti i školskom predmetu domaćinstvo, Kulušiću i programu Z3. Nama Turopoljcima će biti zanimljiv članak o govedu Tur, „čudovištu turopoljskih prašuma“, po kojem je Turopolje dobilo ime koje se spominje još u davnom 14. stoljeću.

Ovaj panoramski pregled zanimljivosti o kojima ste ponešto znali, a ponešto i niste, kvalitetno će ispuniti vaše ljetne dane. S obzirom na format i težinu knjige, nije baš zgodna za nošenje na plažu, ali će vam zato dobro doći u dugim lijenim ljetnim popodnevima. A nakon što ju pročitate, možete se malo i praviti važni svojim poznavanjem zanimljivih činjenica iz hrvatske urbane povijesti!
Nakon što uskočite na ovaj retro vrtuljak pun uspomena na stara dobra vremena, za svaku je preporuku i raniji naslov iz pera istog autora, „(Ne)poznati Hrvati“, u kojem možete čitati o ljudima koje standardni pregledi hrvatske povijesti zaobilaze. Riječ je o ljudima koji su se istaknuli svojim vještinama, znanjem, postignućima ili jednostavno time što su se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Tomislav Matić rođen je 1984. godine u Zagrebu. Diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2009. Godine. Tijekom studija boravio je i istraživao na sveučilištima „Ca’ Foscari“ u Veneciji i „Pázmány Péter“ u Budimpešti. Objavio je više znanstvenih radova, kao i stručnih radova i sažetaka, u časopisima, zbornicima i ostalim znanstvenim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je na nizu znanstvenih konferencija u Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Češkoj, Slovačkoj i drugdje te sudjelovao u nekoliko znanstvenih projekata. Sudjelovao je u organizaciji nekoliko znanstvenih skupova i recenzirao više znanstvenih radova. Bavi se istraživanjem crkvene, kulturne i političke povijesti srednjeg vijeka i renesanse, s naglaskom na istraživanju crkvenih struktura, humanizma i intelektualne elite. Od 2012. godine zaposlen je na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Tomislav Matić: Iščezla Hrvatska pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.