Prijava

Vaša prijava

PREDSTAVA “Uzbuna u Plastičnom carstvu” kreativna kazališna igra za velike i male


Daleka Budućnost. Naša planeta na izmaku je snaga. Zemljom vlada plastični vladar, Plastik Fantastik koji je gotovo cijelu planetu pretvorio u svoje plastično carstvo. On živi i diše od plastike, on proizvodi, prodaje, nudi građanima šareni artikl, svjetliju plastičnu budućnost, njega ništa ne može iznenaditi… Sve dok jednog dana u to carstvo ne ušeta jedna (ne)obična djevojčica…

Okosnica je to priče na kojoj je izgrađena predstava “Uzbuna u Plastičnom carstvu”, prema tekstu Marije Antić i u režiji Mirela Huskića, a koja će svoju premijeru doživjeti u petak, 27.rujna na sceni Galženica. Edukativna je to predstava koja progovara o vrlo aktualnoj temi, štetnosti plastike i važnosti i nužnosti recikliranja te ponovne uporabe otpada, te kroz bajkovitu priču koja nas vodi u neobično carstvo traži one pojedince koji će promijeniti svijet i početi djelovati. Predstava je, usudit ćemo se reći, inspirirana stvarnim događajima i aktualnim pojavama, ali i osobama, pa tako autori ne skrivaju da im je kao inspiracija poslužila i Greta Thunberg, aktivistica za zaštitu okoliša koja je pokrenula globalnu svijest o rizicima koje donose klimatske promjene.

Projekt je to koji je okupio raznoliku kreativnu mladu ekipu, glumce, klaunove, umjetnike i izvođače, okupljene oko Udruge Metar60, a koji će Velikoj Gorici, uz postojeću Scenu Gorica, dati novi vjetar u leđa, te predstaviti nezavisnu, kreativnu kazališnu scena koja također postoji i diše u ovom gradu.

U predstavi igraju Velikogoričani Mirel Huskić, Ana Katulić, u suradnji s ekipom iz Triko Cirkus teatra, Ivom Peter Dragan i Nikolinom Majdak. Kostime je osmislila Katarina Radošević Galić, scenografiju mlada velikogorička kiparica Mirna Savić i Matija Lastovčić, autorsku je glazbu skladao Damir Šimunović, dok dizajn svjetla potpisuje Domagoj Klasić, a plakata Petar Nevžala. Ovako jedan veliki zalogaj i projekt ne bi bili mogući da im u pomoć nije uskočio Grad Velika Gorica koja je osigurala sredstva, i to putem Kohezijskog fonda EU u sklopu projekta “Pametno gospodarenje otpadom Grad Velike Gorice”, a u suradnji s Pučkim učilištem glumci su za korištenje, pripremu i izvedbu dobili na raspolaganje dvoranu Galženica. Iako je predstava prvobitno namijenjena učenicima petih razreda goričkih osnovnih škola, koji će je u ovoj školskoj godini pogledati potpuno besplatno, kao dio “nastave na terenu”, a u skladu s reformom školstva, autori poručuju kako je može pogledati svatko, mali i veliki, jer poruke koje predstava nosi su univerzalne, a problematika kojom se bavi tiče se svakog od nas.

Do kraja godine predstava će imati najmanje jednu besplatnu i otvorenu izvedbu za sve sugrađane, ne samo petaše, a mi svakako preporučujemo da je pogledate jer vjerujemo kako će vas potaknuti na razmišljanje i djelovanje.

Predstavu će pratiti i interaktivna skulptura Moguta, djelo kiparice Mirne Savić, izložena na prostoru Trga Stjepana Radića, u koju će posjetitelji, umjesto ulaznice, donijeti svoju plastičnu bocu ili komad plastike, dati je Mogutu da je “pojede”. Skulptura će biti izložena do kraja godine.

Objava PREDSTAVA “Uzbuna u Plastičnom carstvu” kreativna kazališna igra za velike i male pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.