Prijava

Vaša prijava

Eko Mogut stigao na Galženicu!


Na Trg Stjepana Radića, nedaleko knjižnice te dvorane i galerije Galženica stigao je Mogut. Interaktivna skulptura napravljena većinom od otpadnog materijala, a ponajviše plastičnih vrećica, rad je velikogoričke kiparice, Mirne Savić. Mirna je skulpturu izradila u suradnji s Gradom Velikom Goricom koji je sredstva osigurao putem kohezijskog EU fonda u programu “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, dok je Greenpeace donirao vrećice (inače korištene u ovom video spotu u kojem su, uz Rundeka, sudjelovali i gorički mališani)

Skulptura eko Moguta koji “jede” plastiku prati predstavu “Uzbuna u plastičnom carstvu” koja će večeras doživjeti premijeru u dvorani Galženica, a zanimljivo je spomenuti kako je na trećem katu zgrade, u Galeriji, također otvorenje izložbe ekološke tematike “Niski tonovi zemljine pjesme”.  

Mogut, turopoljsko mitsko biće inače je u narodnim predajama poznat kao mistično biće koje može poprimati različite oblike, ljudske ili životinjske, živi u šumi i jako je dobar te pomaže svim bićima koja se nađu u nevolji.

U ovoj priči, Mogut je poprimio eko oblik, napravljen od plastike i otpadnog materijala, pomaže građanima razviti i proširiti svijest o pametnom gospodarenju otpadom, reciklaži i ponovnoj uporabi otpadnog materijala. Građani će kroz otvor na njegovom trbuhu moći ubacivati plastiku, plastične boce i ostale plastične predmete, a građani koji će doći na izvedu predstave, umjesto ulaznice donijet će jedan komad plastike koji će baciti Mogutu “u trbuh”

Objava Eko Mogut stigao na Galženicu! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.