Prijava

Vaša prijava

Mali arheolozi u Šćitarjevu igrali se s orasima, loptom, slagali posude, izrađivali lančiće


Topao i sunčan dan privukao je u Andautoniju mnoštvo klinaca i njihovih roditelja koji su povodom Dana EU baštine u Ščitarjevu, na Rimskom lokalitetu, nakratko se vratili u doba starih Rimljana. Rimljani su ovdje boravili od 1. do 4. stoljeća, a mnoge iskopine i artefakti govore i o igrama koje su nekad zabavljale rimske mališane. Arheološki muzej iz Zagreba rekonstruirao je igre i na zabavu pozvao klince, koji su tako mogli zaigrati „križić-kružić“ na cigli, tris, memorijske igre, spojiti latinsku poslovicu s hrvatskim prijevodom, iskopati zatrpanu keramiku, igrati se orasima ili loptom….

„Izrađujemo i bule, to su lančići koje su nosila rimska djeca od rođenja do punoljetnosti, djeca su se mogla kostimirati u Rimljane, a ponudili smo i stručno vodstvo u okviru ovogodišnje manifestacije koja naglasak stavlja na zabavu i umjetnost“, ispričala nam je arheologinja Arheološkog muzeja u Zagrebu, Marijana Periša.

Rimljani su na ovom lokalitetu živjeli 400 godina, a Arheološki park pokriva samo mali dio rimske Andautonije. Posjetitelji su tako mogli vidjeti gdje su i kamo nekad vodile ceste ili pak gdje su bile Rimske teme, kanalizacija ili pak druge javne i privatne građevine i grobovi.

Objava Mali arheolozi u Šćitarjevu igrali se s orasima, loptom, slagali posude, izrađivali lančiće pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike